Migrationsverket sade i år nej till majoriteten av de bärplockare som ansökte om arbetstillstånd för att plocka bär i Sverige. Det har lett till att mycket bär har blivit kvar i skogen trots att många svenskar givit sig ut för att plocka.
– Många svenskar har varit duktiga på att plocka, vilket vi är evigt tacksamma för. De har gjort ett extremt bra jobb, men det är för få som plockat. Utan de svenska plockarna hade vi inte funnits kvar överhuvudtaget.
Anders Vestin har viss kontakt med de thailändare som inte fått arbetstillstånd. Han berättar att de är väldigt ledsna och upprörda och förstår inte varför de inte fått komma till Sverige och jobba. Han tycker synd om de som sett fram emot att komma hit för att tjäna pengar.
– Jag förstår ju kritiken som varit, men jag tycker inte man kan dra alla över en kam. Det är ett fysiskt tungt arbete och de som jobbar måste få bättre betalt. En positiv baksida av den här situationen är att priserna gått upp.
Han poängterar dock att det är en balansgång mellan att få upp priset och att ändå hålla en nivå som gör att konsumenterna köper. Nu kommer han ta kontakt med både Migrationsverket och politiker för att försöka få till en lösning som fungerar för alla.
– Den här säsongen är över. Nu måste vi fundera ut en lösning för nästa år – om vi vill ha svenska bär. Det är klart att de som kommer hit ska ha det bra, men de kommer ju hit för att jobba. Inte för att sitta hemma.
Han berättar att det är en hård konkurrens på bärmarknaden. Amerikanska och kanadensiska blåbär är betydligt mer lättskördade än svenska bär, de växer på stora fält och kan skördas med maskiner, till skillnad från svenska som måste plockas av människor. Lingon växer bara i Sverige, Norge, Finland, lite ner mot de baltiska staterna, Ryssland och Kina.
– Kina exporterar massor av lingon, särskilt nu när det är brist på svenska bär. Vi köper inte in utländska bär, men andra kanske gör det. De måste ju fylla ut med något. Annars får de ju stänga igen.
Frostab har redan varslat en person om uppsägning, men han framhåller också att det blir en ringar på vattnet effekt.
– Det är ju säsongsanställningar som sköter transporter, mat och boende till exempel. Allt sånt försvann ju när det inte fanns något behov. De som fixar maten har väl inte sålt en enda matbit nu, säger han och fortsätter.
– Vi har en premiumprodukt i skogen som är gratis. Vi måste bara ta hand om den.