Thailändska bärplockare får komma till Sverige

De svenska bärföretagen såg länge ut att bli utan thailändsk arbetskraft. Men nu har det thailändska arbetsdepartmentet gett bärplockarna grönt ljus. ”Utan dem hade det troligtvis blivit tufft för oss”, säger Anders Vestin på Frostab i Arvidsjaur.

Efter många om och men får thailändska säsongsarbetare komma till Sverige för att plocka bär.

Efter många om och men får thailändska säsongsarbetare komma till Sverige för att plocka bär.

Foto: Annika Eriksson/Arkivbild

Arvidsjaur2020-07-27 19:00

Under en längre tid har de svenska bärföretagen kämpat för att få hit bärplockare från Thailand. Nu har det thailändska arbetsdepartementet gjort det möjligt för dem att komma till Sverige.

– Det har varit en jobbig, krånglig och svår situation, men man får inte ge sig. Hade det inte löst sig hade det så klart varit negativt, säger Anders Vestin.

För att få ta emot thailändarna behöver de svenska företagen uppfylla särskilda villkor. Bland annat ska tempen tas på personalen varje dag, och de ska bo på ett sätt som gör att det inte blir trängsel.

– Boendet löser sig egentligen av sig självt eftersom att det i år är färre än hälften som kommer om man jämför med hur det brukar se ut. Sen handlar det mycket om att sköta om sig själv, att man inte beblandar sig alltför mycket med andra, och kanske inte åker till affären stup i kvarten.

Planen är att de thailändska säsongsarbetarna ska flyga norrut i veckan, och att bärplockandet ska vara igång som vanligt till helgen.

– Vi har ju vetat om förutsättningarna en längre tid, och länge såg det ut som att det skulle bli ett blankt nej, men vi har hela tiden sett till att vara förberedda. Vi ligger ungefär två veckor efter om man jämför med vår vanliga produktion, men det känns väldigt bra att vi får hit duktiga plockare, säger Anders Vestin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!