Arvidsjaur föreslås få eget regemente igen

Ett nytt regemente i Arvidsjaur föreslås i den nyligt antagna försvarsuppgörelsen. ”Vi är väldigt glada över beskedet”, säger kommunalrådet Sara Lundberg till Piteå-Tidningen.

Arkivbild från 1998.

Arkivbild från 1998.

Foto: TT

Arvidsjaur2019-09-02 21:52
undefined
Arkivbild från 1998.

S, MP, C och L enades för några dagar sedan om en försvarsuppgörelse. Den innehåller en lång rad förslag där ett nytt regemente i Arvidsjaur är en av punkterna.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) var nöjd med uppgörelsen.

– Detta är en viktig signal för Sverige, för våra partners och för vårt närområde om att vi fortsätter att höja vår militära förmåga, sade han.

Minst lika glad är Sara Lundberg, (S), kommunalråd i Arvidsjaur.

– Det här betyder oerhört mycket för Arvidsjaur, Norrbotten och Sverige, säger hon.

Kan ha en fördel

Sara Lundberg tror att innehållet i uppgörelsen mycket bygger på kostnadseffektivitet och att Arvidsjaur där har en fördel.

– Många gamla regementen har byggts om till annat, men så är det inte här. Här är det bara att flytta in, säger Sara Lundberg som ser ett nytt K4 framför sig.

undefined
Sara Lundberg (S), kommunalråd i Arvidsjaur, gläds över försvarsuppgörelsen där ett nytt regemente i Arvidsjaur föreslås. Arkivbild: Malin Johansson.

Hon säger att man länge kämpat för ett eget regemente.

– Ett regemente i Arvidsjaur betyder fler invånare i kommunen, en större dynamik och en god chans till en bättre kommunal ekonomi, säger hon, och tillägger att beslutet ännu inte är taget, även om mycket pekar på att det blir av.

Exakt vad ett nytt regemente skulle innehålla är ännu oklart, men 30-talet officerare plus 20-talet civila beskrivs som troligt. Ett regemente i Arvidsjaur skulle betyda att administrativa tjänster inrättas. I dag finns dessa i Boden.

Vad har du fått för reaktioner?

– Alla jag möter säger att det här kommer att bli bra. Vi är väldigt glada över beskedet, säger Sara Lundberg.

Mathias Holmqvist, överstelöjtnant vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur, är glad över att man kommit till en uppgörelse men vill i övrigt inte kommentera förslaget på lokal nivå utan hänvisar till det uttalande som överbefälhavaren Micael Bydén gjort.

”Försvarsmaktens perspektivstudie har varit ett viktigt underlag för beredningens arbete” står att läsa på försvarets hemsida. I rapporten finns förslag på satsningar på det militära försvaret och totalförsvaret i stort. Utgångspunkten är det osäkra och komplexa omvärldsläget.

– Vid en första anblick ser vi att rapporten till stora delar ligger väl i linje med de militära råd som Försvarsmakten har lämnat. Det ger en tydlig signal om att Sveriges försvarsförmåga är viktig och att den behöver öka, säger Micael Bydén.

Ylva Forslund/Piteå-Tidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!