För tio år sedan var Arvidsjaurs kommun bästa skolkommun två år i rad – 2010 och 2011. Sedan rasade kommunen till botten och 2018 placerade Lärareförbundet kommunen på 276:e plats bland landets skolkommuner. I fjol tog kommunen ett jättekliv till 131:a plats och i år är man tillbaka i toppen igen. Lärareförbundet rankar Arvidsjaurs kommun som den andra bästa skolkommunen i Norrbotten och den fjärde bästa i landet.
– Vi är jätteglada att vi återigen är en av Sveriges bästa skolkommuner. Vi sitter och analyserar resultatet just nu och vi vill gratulera all personal och alla elever, säger Ulrik Bylander, skolchef i Arvidsjaurs kommun, på måndagsmorgonen.
En av kommunens styrkor är lärartätheten. I Arvidsjaur går det 9,8 elever per lärare i grundskolan. Andra styrkor som pekar ut är andel barn i förskolan, andel godkända elever och meritvärde i årskurs 9.
– Jag drar slutsatsen att vi har en erfaren och engagerad lärarkår. Vi jobbar även framåtlyftande med kollegialt lärande och utvecklar lärandet i skolan. Så det känns fantastiskt kul att vi får det här kvittot på att det vi gör är rätt, säger Ulrik Bylander.
Skolchefen ser Lärareförbundets rankning som den största icke-statliga rankningen i Sverige.
– Jag vet att många skolhuvudmän följer den noga. Vi har sett att vi har goda resultat och äntligen får vi bekräftelse på det här. Vi har för avsikt att stanna i toppen.
Lärareförbundet pekar även ut en del svagheter. När det gäller utbildade lärare ligger kommunen på plats 268 av 290.
– Det kan dels bero på att vi har en del lokala behörigheter som inte räknas med. Sedan har vi väldigt svårt att rekrytera fritidspedagoger och då märks det också att vi har mindre antal behöriga lärare. Men jag skulle säga att vi på låg-, mellan- och högstadienivå, samt på gymnasiet, har mycket behöriga lärare, säger Ulrik Bylander.
Lokala behörigheter?
– Man har försökt skapa en behörighet. Men stöd av skollagen så kan man anställa både barnskötare och fritidsassistenter och få en lokal behörighet.
Även lärarlöner och fullföljd gymnasieutbildning är en svaghet i kommunen. Skolchefen konstaterar att det gäller att vara ödmjuk.
– Även fast vi kommer så här bra så finns det givetvis saker att utveckla. Men just nu vill vi verkligen fira, tårta till personalen brukar fungera, säger Ulrik Bylander.