Anmälningar om misstänkt våldsutsatta gallrades bort

50 icke avslutade anmälningar inom socialtjänsten i Arvidsjaur gallrades felaktigt bort. Flera av dem handlade om barn som kan fara illa.

Socialsekreterare på Arvidsjaurs kommun förberedde en sammanställning av bristerna kring våld i hemmet som skulle visas för socialnämndens utskott. Då gallrades 50 av de 95 anmälningarna bort.

Socialsekreterare på Arvidsjaurs kommun förberedde en sammanställning av bristerna kring våld i hemmet som skulle visas för socialnämndens utskott. Då gallrades 50 av de 95 anmälningarna bort.

Foto: Christoffer Markström

Arvidsjaur2020-12-21 21:00

I granskningen av arbetet med våld i hemmet i Arvidsjaur har revisorerna på Ernst and Young intervjuat socialsekreterare. Under samtalen har det framkommit att verksamheten själva har uppmärksammat felaktigheter i hanteringen av förhandsbedömningar för anmälningar som kommit in under perioden år 2016–2019.

Socialsekreterare förberedde en sammanställning av bristerna kring våld i hemmet som skulle visas för socialnämndens utskott. Men innan redovisningen gallrades 50 av de 95 anmälningarna bort. 41 av dem avslutades, vilket innebär att den dokumentation som fanns inte längre finns kvar, och 9 av dem flyttades till en slaskpärm.

När personen som avslutade anmälningarna intervjuades av revisorerna som granskat arbetet påstår sig denna ha, utifrån sin kännedom kring respektive situation, gjort bedömningen att en utredning inte behövde inledas kring någon av de 41 anmälningar som avslutades.

"För de nio anmälningar som gallrades till slaskpärmen bedömde personen att det inte fanns tillräckligt med information för att göra en bedömning om utredning ska inledas eller ej. Anmälningarna gallrades då de tidsmässigt borde ha handlagts tidigare och inte legat som öppna aktualiseringar", skriver revisorerna i sin granskning.

De skriver även att agerandet innebär att 50 anmälningar felaktigt gallrats utan något beslut om en utredning ska inledas. Resterande anmälningar ligger kvar i systemen med bristfälligt dokumenterade förhandsbedömningar, vilket gör att det inte går att avgöra om utredning ska inledas.

"Det handlar om flertalet allvarliga anmälningar om att barn kan fara illa men det går inte utifrån dokumentationen avgöra hur många av anmälningarna som handlar om våld i nära relation", skriver revisorerna.

För att åtgärda den bristfälliga hanteringen har verksamheten utsett en gruppledare med ansvar för att hantera eller fördela ut inkomna orosanmälningar för förhandsbedömning.

undefined
"Kritiken är helt klart befogad", konstaterar socialchefen Lena Ruth. Hon vill inte kommentera gallringen av anmälningar.

Socialchefen Lena Ruth kommenterar varken de avslutade anmälningarna eller kritiken i detalj.

– Jag känner att jag inte vill kommentera det, säger hon.

Hur ser du på kritiken i sin helhet?

– Kritiken är helt klart befogad. Vi har tagit till oss den och upprättat en åtgärdsplan. Vi uppmärksammade nämnden på detta redan innan revisionen påbörjade sitt uppdrag, så vi har hunnit en bit, säger Lena Ruth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!