”Vi utgår från elevernas intresse”

Lågt elevintresse och gymnasienämndens underskott är bärande orsaker till beslutet om restaurang- och livsmedelsprogrammet. Det uppger nämndsordförande Felicia Lundmark (S).

Felicia Lundmark (S)ordförande i gymnasienämnden, Skellefteå kommun.

Felicia Lundmark (S)ordförande i gymnasienämnden, Skellefteå kommun.

Foto: Karin Israelsson

Nyheter2020-06-11 14:55

– Det har varit väldigt få elever under många år som har sökt programmet. Inför terminsstart 2020 var det åtta behöriga förstahandssökande på 16 platser. Sedan är bakgrunden också vårt underskott. Hade vi haft ekonomi för det, så hade programmet varit skolförlagt, säger hon. 

Hur ser du på åsikterna att detta kan utarma restaurangbranschen i Skellefteå? 

– Jag hoppas inte det. Jag tycker det här är tråkigt, men vi erbjuder det som lärling och tittar också på att starta kockutbildning på Vux. Man läser också lika många poäng som lärling jämfört med skolförlagd utbildning, säger Felicia Lundmark. 

Kritiker säger också att det brukar tillkomma elever som väljer restaurang- och livsmedelprogrammet i sitt förstahandsval? 

– Det kan fyllas på, men när vi tar beslut så har vi de faktiska siffrorna att förhålla oss till. 

Hur mycket minskas kostnaderna med åtgärderna i utbildningsutbudet? 

– Vi har inte exakta siffror på det, men vi kommer också att äska om mer medel. Som det ser ut nu är underskottet för 2020 på 17,8 miljoner kronor. 

Förändringar i gymnasieutbud läsåret 2021-2022. 

Endast lärling: 

X Restaurang- och livsmedelsprogrammet. 

X Handels- och administrationsprogrammet. 

X Industritekniskt program. 

Lärlingsprogram som inte finns med: 

Fordonsprogrammets inriktning personbil, byggprogrammets inriktning måleri, el och energiprogrammets inriktning Elteknik samt VVS och fastighetprogrammets inriktning Fastighet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!