Vi socialdemokrater stärker äldreomsorgen långsiktigt

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har skjutit till enorma belopp till äldreomsorgen ända sedan den tillträdde 2014.

Replik 13 mars 2021 10:49
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Lars Bäckströms (C), förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Västerbotten, Håkan Anderssons (C), ledamot i regionfullmäktige, Region Västerbotten, ledamot i socialnämnden, Skellefteå kommun, och Patrick Ströms (C), gruppledare för Centerpartiet i Norsjö, debattartikel ”Det som Socialdemokraterna glömde att berätta”, publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 1 mars 2021.

Det stämmer det som Lars Bäckström (C), Håkan Andersson (C) och Patrick Ström (C) skriver. Regeringen har tillsammans med samarbetspartierna, enligt januariöverenskommelsen, lagt fram förslaget till äldreomsorgslyftet.

Men vi kan även konstatera att regeringen skjutit till enorma belopp till äldreomsorgen ända sedan den tillträdde 2014.

Det behövdes efter att den borgerliga regeringen dränerat kommunerna sedan finanskrisen. Kommunsektorn fick inte kompensation för ens en tredjedel av de minskade kommunalskatteintäkterna.

Den här gången har de kompenserats tre gånger om.

Det är så här vi stärker äldreomsorgen långsiktigt. Inte med tillfälliga satsningar.

För en tid sedan föreslog de borgerliga partierna – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – en budget för Region Västerbotten där de ville skära ner på sjukvårdens budget med 60 miljoner kronor under 2021.

Detta mitt under pågående coronapandemi.

Det är också oroväckande att Centerpartiets tre företrädare påstår rena felaktigheter i sin debattartikel.

Socialdemokraterna i Skellefteå bryter inga löften. Vi har sagt att under mandatperioden ska ett nytt omsorgsboende påbörjas och det tänker vi också göra.

Vi socialdemokrater sätter alltid välfärden främst.


Ämnen du kan följa