Världsunik röntgen i Skellefteå – scannar stockar

En datortomograf i Skellefteå bidrar till att utveckla forskning och produkter i trä. ”Ingen vill ha kvist i köksbordet”, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Världsunik datortomograf på Campus i Skellefteå.

Världsunik datortomograf på Campus i Skellefteå.

Foto: José Couceiro

Nyheter2022-02-10 09:17

En unik investering gjordes för två år sedan på Campus i Skellefteå. Då köptes en datortomograf in för 10 miljoner kronor. Den ingår i ett stort forskningsprogram som totalt har en budget på 60 miljoner. Forskningsprogrammet heter CT WOOD och pågår fler år framåt. I CT WOOD ingår Svenskt trä, ett par lokala träindustrier, Kempestiftelserna, Skellefteå kommun och Luleå tekniska universitet. 

Datortomografen är rejält stor och timmerstockar upp till fem meter kan passera genom den, men också riktigt små föremål i trä kan undersökas. Med hjälp av röntgenbilder går det att bedöma hur träet ser ut inuti stocken. 

– Röntgenbilderna gör att det blir lättare att veta vad som är just den här stockens bästa användningsområde, berättar Birgitta Bergvall- Kåreborn, professor och rektor vid Luleå tekniska universitet (LTU).

Datortomografen ingår som ett verktyg för att fler forskare och företag i Norr- och Västerbotten ska kunna göra ännu bättre bedömningar. 

– Med den nya tomografen kan vi kombinera fukt, torkning och värmebehandling av träet vilket ger oss nya kunskaper om hur träet reagerar och fungerar, säger José Couceiro, forskare och biträdande universitetslektor, Luleå tekniska universitet.  

Torkning av trä är ett projekt som exempelvis sågverk är intresserade av. Det är bra om träet torkar snabbt men utan att kvalitén påverkas negativt. 

Datortomografen används i linje med forskningsprogrammets ambition om att effektivisera råvaruutnyttjandet från skog till färdiga, optimala och högvärdiga träprodukter. 

Birgitta Bergvall-Kåreborn framhåller vikten av att fortsätta bygga upp Skellefteås kompetens inom trä:

– Det är så jätteroligt att Skellefteå visar sig som en trästad i modern tappning, säger hon.

Som exempel på det nämner Birgitta Bergvall-Kåreborn Sara kulturhus och det kommande byggandet av en träbro över älven. 

– Forskningsprogrammmet CT WOOD och datortomografen ska även bidra till fortsatt kompetensförsörjning, konkurrenskraft och hållbar tillväxt för skogs- och träindustrin, menar hon.

Luleå tekniska universitet siktar högt och söker examensrätt för en arkitektutbildning för att just trygga tillgången till kompetens när det gäller att bygga i trä och i kallt klimat, avslöjar Birgitta Bergvall-Kåreborn. Utbildningen förläggs i sådana fall till Luleå men med starkt samarbete med Skellefteå kommun. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!