"Varför blev det sämre – borde det inte bli bättre?"

En biblioteksbesökares klagan: Visst borde det vara lugnt och tyst på ett bibliotek, men det är stoj och liv där hela tiden.

Insändare 12 november 2021 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är som det är. Man kunde i alla fall tycka att det bör vara samma utbud på det nya biblioteket som på det gamla – men så är det inte.

Svenska Jägarförbundets tidning "Svensk jakt" fanns på det gamla biblioteket, den enda jakttidning de har haft, men den är nu borttagen – varför? Svenska Turistföreningens tidning "Turist" är också bortplockad, detta i en tid när fjällturismen blommar som aldrig förr. 

Blev det nya kulturhuset för dyrt för kulturen? Jakt och fjällturism är också kultur. Varför blev det sämre – borde det inte bli bättre?

Anderstorparn

Svar direkt

Tack Anderstorparn för dina tankar. Ett biblioteksrum ska erbjuda mångfald på flera plan och bland dessa ska det inrymma lugn och ro, men också liv och rörelse. Det enda konstanta med bibliotekets utbud är att det är föränderligt utifrån en ambition om att vara relevant och erbjuda något för alla.

Stadsbiblioteket har därför en inköpsgrupp för dagstidningar och tidskrifter som årligen ser över våra prenumerationer. De analyserar och värderar relevans, utlån per tidskrift, inköpsförslag från bibliotekets användare och på vilka bibliotek tidskrifter finns i vår kommun. Det sistnämnda är viktigt eftersom beståndet är gemensamt inom kommunens bibliotek och våra användare kan låna från alla. I prenumerationsbeställningen inför 2022 är tidskrifterna "Turist" och "Jaktmarker och fiskevatten" med, men inköpsgruppen tar också med "Svensk jakt" som ett inköpsförslag och hanterar det enligt våra rutiner.

Utöver våra fysiska dagstidningar och tidskrifter har våra användare, via appen Pressreader, också digital tillgång till en stor mängd dagstidningar och tidskrifter.

Mikke Ejrevi, avdelningschef kultur och bibliotek, Skellefteå kommun


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Så påverkas kommunens kultur- och fritid av de nya restriktionerna • Förändrade öppettider och begränsat antal besökare

Insändare: Svårt att hitta till Skellefteå stadsbibliotek

Insändare: Sara var nalta föri sin tid

Insändare: En fråga om kultursyn – utan svar

Insändare: Sara kulturhus – ”ve hava böggd sä tokut”

Visa fler