Sirens kartläggning av 372 anmälningar 2016–2020 visar att 52 procent av de 338 anmälda läkarna hade utländsk utbildning. Men endast 29 procent av läkarkåren är utbildad utomlands, enligt Socialstyrelsen. Samtidigt är det färre av anmälningarna mot utlandsutbildade läkare som leder till kritik eller en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.
Kartläggningen av läkare i Västerbotten visar att elva anmälningar har gjorts under perioden. Det finns även en anmälning mot en läkare som Norran tidigare granskat, som registrerats på Region Norrbotten, även om hen även arbetade i Västerbotten. Av dessa anmälda läkare hade fyra utländska utbildning.
Sju av läkarna arbetade vid hälsocentraler i länet. Tre läkare arbetade vid Skellefteå lasarett och två vid NUS. Tre av läkarna fick sin legitimation indragen, i tre fall riktade IVO kritik mot läkarna, tre gånger har anmälan inte lett till kritik och tre fall är inte beslutade än.
Varför utrikesutbildade dominerar nationellt kan myndigheterna inte svara på.
– Det är något man kan konstatera men vi har inte analyserat det närmare, säger inspektör Petra Carlbaum, vid IVO.
Länder inom EU sticker ut. Nästan var femte anmäld läkare som utbildats utomlands fick ett en svensk legitimation med examensbevis från Rumänien. Ytterligare tre länder som förekommer ofta bland EU-länderna är Polen, Danmark och Ungern. Sedan 2005 måste Sverige enligt ett EU-direktiv automatiskt godkänna en legitimationsansökan från en läkare utbildad i ett annat EU/EES-land och som kan svenska, danska eller norska.
Enligt uppgifter till Siren har Socialstyrelsen inte sett några tecken på brister i vissa länder läkarutbildningar vid handläggningen.
– Kompetensbrister kan eventuellt identifieras senare i yrkesutövningen, säger Anna Vieru, enhetschef på avdelningen för behörighet till Siren.
De som ser resultatet av oskickliga läkares framfart, och bestämmer när legitimationer ska dras in, har däremot slagits av att vissa saknar grundläggande kunskaper. Det berättar Susanne Billum, ordförande i HSAN.
– Socialstyrelsen godkänner folk som har papper på en EU-utbildning och ett par av de vi har haft undrar vi om de kommer från tredjeland och har utnyttjat systemet, säger hon.