Tack USA – men nu är världspolistjänsten vakant

Sverige 16 september 2020 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

USA har varit världspolis i världskrig och andra krig som i Vietnam, Afghanistan, Kuwait och Irak. Det har inneburit stora kostnader och förluster av människoliv. De har också i FN och Nato samt i andra samarbetsorgan stått upp mot Sovjet, Kina och andra diktaturer. Men nu är världspolistjänsten vakant.

Hemmavid har de varit liberala och släppt in flyende och arbetssökande från hela världen. De har också varit ett föredöme genom att människor av olika etiskt ursprung, kön, hudfärg, sexuell läggning med mera kunnat nå poster som president, överbefälhavare, vetenskapsmän, författare, idrottsstjärnor och konstnärer av olika slag. 

Kort sagt är USA ett land där människor från världens alla hörn, även från Sverige, söker arbete och boende. Detta speglas inte alls i svensk media som i stort sett alltid rapporterar sådant som svartmålar. 

Nu när Donald Trump vill att USA drar hem sina trupper ska det bli intressant att se vilka makter eller länders unga medborgare som ska ta över rollen som världspolis. Är det FN? Eller EU? Vem ska ta över rollen när Lukasjenko och andra diktatorer gör vansinnigheter och plågar det egna landets befolkning eller bryter mot avtalade regler?

Tack till demokratins försvarare, USA och Storbritannien


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sport

Beslut i publikfrågan "inom väldigt kort tid"

Arvidsjaur

Motorcyklist kolliderade med ren

Fotboll

Burträsk tar emot Robertsfors

Fotboll

Clemensnäs jagar nya poäng efter trendbrottet

Olyckor, katastrofer

Uppblåsbara flytvästar återkallas

Visa fler