Stjänor och galaxer — så fångar du dem på bild

Ska du börja djuprymdsfotografera kan du behöva dyr utrustning, men inte enligt Viktor Stubbfält som fotograferar med en systemkamera.

Viktor Stubbfält siktar kameran upp mot himmelen.

Viktor Stubbfält siktar kameran upp mot himmelen.

Foto: Mathilda Ståhl

Örviken2020-07-13 18:00

Viktor Stubbfält är en nittonårig kille som är uppvuxen i Örviken. Han har varit intresserad av astronomi ända sedan han var liten. I julas fick han ett teleskop i julklapp som innebar att han kunde titta på månen och på vissa stjärnor under natten. Men egentligen är han intresserad av stjärnbilder som Nasa fotograferar och lägger upp. Därför var han lite besviken att han inte kunde se det genom teleskopet. Så därför började han läsa på om djuprymdsfotgrafering, för att kunna fotografera stjärnorna.

– Om man vill ta djuprymdsbilder så räcker det med att man har en kamera och ett bra objektiv. Kameran som jag använder är min pappas som jag fick låna och sedan köpte jag in en startracker som roterar kameran. När du tar ett foto med din mobil då öppnas kameran kanske för en sekund då den tar den en bild. Men dessa galaxer och stjärnor är så ljussvaga därför hålls kameralinsen öppen i tre minuter och genom att jorden rör på sig måste man ha startracker som roterar kameran i takt med att himmelen rör på sig, berättar Viktor Stubbfält.

Han började med att testfotografera ute på sina föräldrars gård genom att rikta upp kameran mot himlen. När han tog körkortet började han bege sig långt ut i skogen om nätterna. Detta för att han skulle komma bort från gatubelysningarna.

– Norrland är extremt bra på det sättet att det blir så mörkt om nätterna på vintern, men nu på sommaren är det omöjligt att bilder på stjärnorna och galaxerna eftersom att solen nästan aldrig går ner, säger Viktor Stubbfält.

När han började fotografera upptäckte han att en stor del av utrustningen var dyr, exempelvis stativet som måste kunna rotera i takt med himlen och som kan bära upp ett teleskop på tre till fyra kilo. Men han försöker istället visa upp att man inte behöver något dyrt teleskop för att kunna fotografera, utan att man kan använda sig av en vanlig systemkamera. Men det som man måste köpa till är en startracker som kan bära upp två kilo, han visar också upp att det räcker med ett teleobjektiv som kan zooma in bra.

– Jag skulle säga att det som behövs om man vill astrofotografera är en startracker och en systemkamera som man kan få för 5 000 kronor. Men sen måste man också ha ett bra tålamod för det är mycket att lära sig från början. Din första bild kommer inte heller att se ut som att den är från Nasa, men du ska vara stolt över din bild.

Andromedagalaxen är vår närmaste granngalax och befinner sig 2 500 000 ljusår bort från Jorden.
Andromedagalaxen är vår närmaste granngalax och befinner sig 2 500 000 ljusår bort från Jorden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!