Sprider glädje med sin sång och musik

Calle Rising sjöng och spelade utanför trygghetsboendet Domaren i Burträsk och från balkongerna hördes applåderna lite på avstånd.

Calle Rising sjöng och spelade under balkongerna på Skebos trygghetsboende Domaren i Burträsk.

Calle Rising sjöng och spelade under balkongerna på Skebos trygghetsboende Domaren i Burträsk.

Foto: Carina Kvist

Nyheter2020-05-22 17:30

I varma kläder satt hyresgästerna på sina balkonger och när Calle framförde den passande inledningslåten ”Jag kommer ikväll under balkongen”, så var det nog många som kände igen texten som Åke Söderblom skrev 1932. Därefter blev det låtar av olika artister som bland andra Cornelis Vreeswijk och svenska versioner av Bob Dylan.

– Den här låten känner ni nog igen, säger Calle och drar igång med Sten & Stanleys låt ”Jag är från landet”. 

En som var med under denna timmes underhållning var Margit Schönfeldt. Hon trivdes och höll takten till låtarna.

– Det är tråkigt i dessa coronatider så det uppskattas att det händer något. Det är kul att det blir lite håll i gång, säger hon glatt.

undefined
Margit Schönfeldt höll takten och diggade till musiken från sin balkong.

Grannen Thure Holmqvist håller med om att det inte händer så mycket nu när den dagliga verksamheten är inställd.

– Det är bara TV:n som underhåller. Jag har börjat läsa mina gamla böcker igen och vissa har jag inte läst på 30 år. Det här ett bra initiativ, säger han.

Det blir dags för Cornelis visa om de två systrarna Sonja och Siw. Gunnar Olsson står och lyssnar från sin balkong.

– Jag gillar Cornelis och jag träffade honom en gång i Stockholm i slutet på 70 eller början på 80-talet. Det här är bra, säger han och nickar ned mot Calle som fortsätter att sjunga på visan.

Anne Sandlund, trygghetsvärd för Skebos trygghetsboende Domaren, berättar att de i vanliga fall ordnar aktiviteter för hyresgästerna men på grund av corona så är nästan allt inställt.

– Många är ensamma och det här gör att de får ett avbrott i vardagen. De får höra sång och musik och tänka på något annat en stund. Det blir samtal kring låtarna som många känner igen och har minnen till. Det här är ju jätteroligt, säger Anne och går till baksidan av huset där Calle ska spela sin repertoar igen.

Calle har tidigare varit ute och underhållit på träffar som PRO har arrangerat. Då dessa träffar nu är inställda på grund av coronapandemin så har han tillsammans med Vuxenskolan i Burträsk gjort streamade livespelningar.

– De spelningar som jag då gjorde kallade jag för visor, ballader och nalta blues. Det här med balkongspelningar är lite nytt men ett bra sätt att underhålla på avstånd. Det är härligt att kunna förgylla vardagen för människor i dessa tider. Att se glädjen hos publiken är fantastiskt, säger Calle och tar emot applåderna från balkongerna.

Thure Holmqvist och Gunnar Olsson tyckte att det var trevligt med sång och musik och det var flera av låtarna som de kände igen.
Thure Holmqvist och Gunnar Olsson tyckte att det var trevligt med sång och musik och det var flera av låtarna som de kände igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!