Parkeringen är knökfull och de nyanlända gästerna bildar en ringlande kö som leder in i den gamla ladan. Ingången i ladan svarar upp med en likadan utgång på andra sidan. Gästerna kan se rakt igenom den mörka ladan, som en port till en annan värld som breder ut sig på andra sidan. En värld som består av hagar, kor, får och en sjö längre ner i dalen. I den här miljön välkomnas gårdens gäster.
Svedjan Ost som drivs av makarna Pär och Johanna Hellström är ett litet Västerbottniskt jordbruk med eget gårdsmejeri. Osten har blivit både omtalad och prisbelönt, till och med serverad på Nobelmiddagen. Under de senaste somrarna har gårdens verksamhet kompletterats med ytterligare en funktion, Svedjan Bageri som är ett gårdskafé med bageri som sonen Alfred Hellström driver. Målsättningen är att alltid servera nybakt bröd.
– Ibland kan kunderna behöva vänta några minuter för att kanelbullarna ska hinna svalna, säger Alfred Hellström.
Alfred har höga ambitioner med sitt bakande och har under en period jobbat med surdegsbagaren och konditorn Sébastien Boudet, allt för att lära sig yrket från grunden. Men Alfred har även skaffat sig kunskap på andra sätt.
– Jag har ätit en hel del bullar genom åren, säger han och skrattar.
Pär och Johanna Hellström ser många fördelar med att ha kaféverksamhet på gården. Bland annat att de får visa upp sin gård, sina djur och att gästerna kan bekanta sig med deras produkter, det vill säga osten.
– Det är jättetrevligt att få visa upp ett levande lantbruk. Förhoppningen är att människorna som besöker gården får upp ögonen och förstår hur viktigt det är med ett levande lantbruk för att vi ska ha en levande landsbygd, säger Pär.
Paret Pär och Johanna menar att kaféet också är en möjlighet att förstärka bilden av att Svedjan Ost är det lokala hantverksmejeriet i Skellefteå.
– Folk kommer hit och ser kopplingen mellan våra djur och våra produkter. Där betar korna, där mjölkas de, där inne tillverkas osten och här kan jag köpa den. Det är alltid bra att stad och land möts, säger Johanna Hellström.
Mejeriverksamheten startades för ungefär tio år sedan, och då i väldigt liten skala. Sedan dess har verksamheten bara växt.
– Vi jobbar allt vad vi orkar i mejeriet för att kunna producera ost. Den ökade efterfrågan är till viss del tack vare kaféet, men framför allt tack vare en långsiktig trend där kunderna vill handla närproducerat, säger Pär Hellström.