Körkortskris inom socialkontoret

Det behövs fler anställda med B-körkort inom socialkontorets verksamheter i Skellefteå. Men satsningar på att ge bidrag till körkort har inte varit framgångsrikt. Bara ett fåtal anställda lyckades ta körkortet inom avsatt tid.

Det behövs fler anställda med körkort inom socialkontoret för att inte insatserna ska bli lidande.

Det behövs fler anställda med körkort inom socialkontoret för att inte insatserna ska bli lidande.

Foto: Erik Simander/Johanna Sandgren/Henrik Montgomery

Nyheter2025-01-21 01:00

Nyheten i korthet

  • Socialkontoret i Skellefteå står inför en kris då det saknas anställda med B-körkort, vilket är nödvändigt för att nå brukare i kommunen.
  • Trots finansiering från Omställningsfonden för att hjälpa anställda att ta körkort, har endast ett fåtal lyckats, vilket kan påverka kommunens förmåga att utföra insatser.
  • Utredningen visar att problemet delvis beror på brist på privata handledare och tidigare erfarenhet av bilkörning, samt att bidrag inte kan erbjudas till gymnasieelever på vård- och omsorgsprogrammet.

Kommunen behöver medarbetare som har B-körkort för att kunna ta sig till brukare runt om i kommunen. Men andelen undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter med körkort har minskat. 

En utredning har gjorts för att se om socialkontoret kan hjälpa till så att fler får körkort. Om andelen anställda med körkort minskar finns en risk att kommunen får svårare att verkställa insatser, skriver socialkontoret.

Socialkontoret har beviljats medel från Omställningsfonden för att finansiera körkort för medarbetare. Sammanlagt fick socialkontoret 875 000 kronor till detta under 2023 och 2024. Det motsvarar cirka 35 körkort, och 20 medarbetaren inom socialnämndens verksamhet valde ut för att ta körkort. Medarbetarna behövde bara betala lämplighetsintyget. Fonden betalar bland annat 20 körlektioner, teori, syntest och två teoriavgifter.

De anställda fick åtta månader på sig men endast fyra medarbetare av de 20 bedömdes klara av att ta körkortet under denna tid. Enligt utredningen saknar elever privata handledare och kan inte öva bilkörning utanför körskolan. Många har också liten eller ingen tidigare erfarenhet av bilkörning.

Utredningen visar även att socialnämnden inte kan erbjuda bidrag till körkort till elever som går gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram då de inte är anställda på socialkontoret. Dessutom jobbar bara elva av 82 elever som började vård- och omsorgsprogrammet på Balderskolan 2022 till 2024 nu inom socialkontorets verksamheter.

Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott tagit ställning till utredningen. Enligt vice ordförande Evelina Fahlesson (S) vill de fortsätta jobba med Omställningsfonden för att få fler att ta körkort.

– Men vi vill få uppföljningar om hur det går. Vi vill även titta på vilka möjligheter det finns att hitta handledare. Jag har hört att det kan finnas frivilligorganisationer som brukar hjälpa till med det. Människor som flyttar hit har inte ett så stort nätverk, säger hon.

Enligt Evelina Fahlesson kommer det inte att bli aktuellt med att bidra till gymnasieelevers körkortsutbildning.

– Det kan eventuellt bli aktuellt längre fram, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!