Socialdemokraterna blåser till strid i skolfrågan

Med pukor och trumpeter blåser statsministern till politisk strid. Samtidigt som Stefan Löfven vet att det saknas stöd i riksdagen för att slopa kötid och införa en gemensam antagning.

Sverige 3 maj 2021 07:00
Detta är en ledarkrönika. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Inga röda fanor fladdrade i snålblåsten.

Det tågades inte till klämkäck marschmusik.

För andra året i rad var firandet av första maj digitalt. Statsminister Stefan Löfven (S) talade från LO-borgen i Stockholm. Det handlade bland annat coronakrisens effekter på samhället, om livet efter pandemin, om mäns våld mot kvinnor och om skolan.

Med inte mycket mer än ett år kvar till valet sätter Socialdemokraterna ner foten i skolfrågan. Dels vill man ta bort kötid som urval till populära skolor, dels göra om skolpengen så att kommunala skolor får mer betalt för sitt, enligt statsministern, bredare ansvar.

Med pukor och trumpeter blåser statsministern till politisk strid. Till vilken nytta för socialdemokratin kan man undra. Löfven är mycket väl medveten om att det saknas stöd i riksdagen för att till exempel slopa kötid och införa en gemensam antagning.

Ett spel för galleriet?

Nej, snarare ett försök att återföra det politiska samtalet till en mer traditionell höger-vänster-skala.

Om allt går enligt plan är Sverige så sakteliga på väg att börja återstarta samhället. Oklart när och i vilken hastighet, det beror på smittspridningen.

Coronapandemin har blottlagt ett samhälle med fel och brister, inte minst inom vård och omsorg. Det finns en sak man måste ge Stefan Löfven rätt i: att vård och omsorg måste få kosta.

S-ledaren vill se omfattande satsningar på välfärden och markerade mot privatisering och vinstjakt.

Se där, ytterligare en indikation på att Löfven vill återföra det politiska samtalet till en mer traditionell höger-vänster-skala.

Här har förmodligen också Socialdemokraterna en del röster att hämta. Många väljare är skeptiska till vinster i välfärden.

Ett förstamajtal utan att lyfta jobben och sysselsättningen är med S-ögon inget förstamajtal. Så Stefan Löfven ägnade i sedvanlig socialdemokratisk ordning en stor del av talet åt jobben och sysselsättningen. Däremot undvek han att nämna den höga arbetslösheten.

Det blev ett i många och mycket traditionellt förstamajtal under otraditionella omständigheter. Ett tal med fokus på frågor där Socialdemokraterna brukar vara starka.

Hur mycket som var lösa skott och hur mycket som var skarp ammunition återstår att se.

När Löfven talade om att ”vinstjakten och kostnadspressen i välfärden nått vägs ände” lär centerpartisterna ha dragit öronen år sig. Få partiet är så starka tillskyndare av privata välfärdstjänster som Centerpartiet. Samtidigt pekas C ut som en tilltänkt regeringspartner.

Att säga att Socialdemokraterna har problem är en underdrift.

Profilbild Mikael BengtssonMikael Bengtsson
Ämnen du kan följa