Vi står utanför. Staketen sträcker sig över fotgängarnas huvuden, byggarbetare rör sig i lysande gult och kranarna reser sig mot skyn. Just nu är hon en byggarbetsplats, något enbart fysiskt som blir högre och högre, större och större för var dag som går. Men den åttonde september kommer allt att förändras. Då blir hon Sara, kulturhuset som – förhoppningsvis – övergår till att vara mer än en kropp, mer än den högsta träbyggnaden. Istället blir hon, precis som en människa, något med dunkande hjärta och luft som är till för nya tankar, nya kulturuttryck och levande kulturverksamheter.
Husets vd Maria Ekberg Brännström och programchef Sofia Andersson Lundberg tittar upp mot träkroppen. Tillsammans med verksamheterna och andra aktörer ska de tillföra syret, det som får kulturhjärtat att banka.
– När jag tittar på huset så känner jag bara att det viktigaste, det absolut viktigaste, är att det här blir en plats där människor vill vara, en plats som inspirerar, en plats som ger trygghet, säger Maria Ekberg Brännström.
Vi kliver in. Hur ser de kulturella platserna innanför träpanelen ut? Totalt handlar det om sex olika scener som kommer stå redo – allt från största scenen med plats för 1500 i stående publik till en mindre talarscen där 50 personer ryms i publiken.
Vi börjar där, i det allra största scenrummet vars kapacitet aldrig skådats i Skellefteå. Takhöjden är 15,5 meter, där finns 1200 sittplatser och den uppfyller Riksteaterns krav för röd scen.
– Det är något helt nytt som inte funnits här tidigare. Det är många stora arrangemang och föreställningar som aldrig tagit sig hit upp på grund av att det bland annat inte funnits en scen med en sådan kapacitet. Men snart är den verklighet. Sådant du bara kunnat uppleva genom att åka härifrån ska ta plats där. Om någon kan åka till Göteborg enkom för att gå på opera, varför skulle de inte kunna åka hit? säger Maria Ekström Brännström.
Övriga scener är stor black box med en stående publik på 900 personer, där bland annat Västerbottensteatern kommer husera, scen tre med fönster mot norr, scen fyra som också den är en black box, samt scen fem där akustiken är anpassad för muntligt berättande. Sist ut är den enklare trappscenen alldeles invid kaféet.
Det är programchef Sofia Andersson Lundberg som, tillsammans med verksamheterna, ska fylla platserna med liv. Sammanlagt handlar det om över 100 programpunkter som kommer pynta hösten 2021. I skrivande stund är de största släppen namn som Mando Diao, Jakob Hellman, "Snövit the musical", internationella jazzgruppen Yellowjackets och kanske framförallt Skellefteikonerna i The Wannadies under öppningsveckan.
– Men det kommer mer. Under våren kommer vi förhoppningsvis kunna släppa fler bokningar som blir av hösten 2021. Vi siktar högt, vårt mål är stora internationella bokningar. Men samtidigt är det viktigt för oss med bredd – det ska vara allt från de stora namnen till folkmusik, opera, barnföreställningar, pop, dans, stand up, ja allt, säger Sofia Andersson Lundberg.
Huset är också så mycket mer än de sex scenerna – det är utställningshallar, verkstäder, kulturtrappa och stora, flexibla ytor.
– Det är enormt, och vi vill att det ska hända något på alla dessa platser. Inte bara sådant vi arrangerat, utan förhoppningen är att spontana grejer uppstår, sådant som bara sker av lust. Öppettiderna är inte satta än, men tanken är att det ska handla om kring 10 på förmiddagen till ungefär 20 på kvällen. Det blir den stora skillnaden – när det inte pågår teater är teaterns hus stängt, samma sak för de andra verksamheterna. Sara kommer stå öppet, säger Maria Ekberg Brännström.
De fyra kulturverksamheterna som flyttar in – Västerbottensteatern, Stadsbiblioteket, Skellefteå konsthall och Museum Anna Nordlander – är vana att äga sina egna lokaler. Så blir det inte i Sara kulturhus, med Stadsbiblioteket som undantag. Istället har alla möjlighet att utnyttja ytorna.
– Så är det. Vi vill tänka nytt, och testa nya vägar. Samtidigt har vi full förståelse för att förändring är svårt. Man är van att ha sitt eget hus eller sitt eget kontor. Jag förstår att det finns ett behov av trygghet och att många känslor och debatter uppstår – rycks hela min värld undan nu? Så kommer det inte bli. Istället är tanken att verksamheterna kommer kunna göra så mycket mer, och ha tillgång till mycket mer, säger Maria Ekberg Brännström.
Syftet med att verksamheterna inte ska ha en hemmascen, eller hemmarum, är också att frigöra luft för fler kulturaktörer.
– Det är viktigt att också andra får ta plats. Det är en otroligt kreativ plats, och kreativiteten måste få blomma, säger hon.
Finns det någon plats för kulturella gräsrötter i Sara?
– Jag tror på gräsrötterna och att de måste få en plats där de kan vara precis så vilda och ifrågasättande som de ska vara, men deras plats är nog inte kulturhuset. Det pågår utredningar kring vad som ska hända med Nordanå till exempel, men det är ingenting jag kan uttala mig om. Med det sagt så är det viktigt att bygga en bro mellan Sara kulturhus och gräsrötterna. Vi ska inte lägga oss i skapandet, men vi vill hålla deras rygg.
Hur skulle det kunna se ut?
– Om vi till exempel skulle få hit Mats Ek, en av Sveriges främsta koreografer, skulle det vara idiotiskt om vi inte ber honom om en extra timme där han hänger hos gräsrötterna. Med vårt nätverk kan vi ge gräsrötterna en glimt in i Sara kulturhus skapande. Jag vet inte vad det kommer landa i, men det är ambitionen, säger Maria Ekberg Brännström.
Det är 2021. Öppningsår. En hektisk vår väntar innan invigningsdagen 8 september.
– Jag vet vilket kaos vi går emot och känner mig trygg i det. Och jag vet att vi kommer göra misstag, men då vet vi det. Det är väl där mitt mod får komma in, att vi måste våga prova. Jag tänker ofta på när portarna öppnas, och jag kommer att få se människor gå in i Sara för första gången. Jag kommer gråta som ett litet barn, för jag vet att det är början på något helt magiskt.
Del 2: Teatern
Hur är det att flytta en hel länsteater? På lördag kommer svaret i del två av artikelserien Inuti Sara.
Fakta
Scenerna i Sara kulturhus
Scen 1: Husets största scen, som uppfyller Riksteaterns krav för röd scen, är anpassad för ett brett programutbud med exempelvis musikaler, teater och kongresser. Sittplatser hel lokal: 1 200 personer, eller med stående publik 1 500 personer. Delbar scen mellan scen och salong med möjlighet att ställa om till ca 500 kvadratmeter plant golv i scen och salong.
Scen 2: Sittplatser på utdragbar gradäng: 300 personer, stående publik 900 personer.
Scen 3: En scen med anpassad akustik, utmärkt för berättande och tal utan mikrofon. Sittplatser: 50 personer. Stående publik: 90 personer.
Scen 4: En flexibel black box som dessutom är delbar med hjälp av en nedsänkbar akustikvägg. Sittplatser vid hel lokal: 100 personer. Stående vid hel lokal: 150 personer. Vid delad lokal: 80 personer/del.
Scen 5: Sittplatser på utskjutbar gradäng: 80 personer. Stående publik vid indragen gradäng: 300 personer. Mobilt dansgolv.