I tisdagens Aktuellt berättade Johan Thunberg, verksamhetschef för intensivvården i Västerbotten, att regionen ”tror att Skellefteå kan bli vår stora hotspot”. Misstankarna grundas på det höga antalet personer med covid-19 som hittills har lagts in på sjukhus.
– Det är helt enkelt en större ansamling av sjukhuskrävande covid-19-patienter i Skellefteregionen. I dagens läge är det ett högre antal relaterat till befolkningsmängd, säger han till Norran.
Norran har försökt nå smittskyddsläkare på Region Västerbotten under onsdagen utan resultat, men i ett pressmeddelande bekräftar Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare, att Skellefteå är värst drabbat.
– Just nu har Skellefteå förhållandevis många smittade personer och patienter i vården jämfört med resten av länet. Just nu är fördelningen ojämn men den kan förändras i olika faser, precis som vi sett i andra delar av Sverige, säger hon i pressmeddelandet.
Johan Thunberg säger också att förmågan att bygga ut antalet vårdplatser i Skellefteå är begränsad på grund av förutsättningar som lokaler och antalet utbildad personal.
– Jag är övertygad att vi fixar det, men det är klart att det blir en utmaning. Sen kommer vi att transportera patienter från till exempel Skellefteå till Umeå, men det har vi räknat med.
I slutet av mars beräknade Folkhälsomyndigheten att Västerbotten som mest skulle ha strax över 100 patienter som kräver sjukhusvård samtidigt och ett 30-tal inlagda på intensivvårdsavdelning. I Aktuellt nämnde Johan Thunberg högre siffror.
Har Folkhälsomyndighetens beräkningar för Västerbotten förändrats?
– De har reviderats. De kom med en ny modell för någon vecka sedan där prognosen är ungefär 130 inneliggande, och ett 50-tal på intensivvårdsavdelning. De första siffrorna baserades på Wuhan, och de senare på Lombardiet-siffror, säger han.
Totalt finns det tio intensivvårdsplatser med en specialavdelning för fem coronasmittade patienter på Skellefteå lasarett, och 16 vårdplatser på en omgjord medicinavdelning. Det finns också beredskap för sex till tio slussplatser, där patienter med misstänkt men inte bekräftad smitta kan vårdas.
– Med Skellefteå kommun följer vi smittoläget tillsammans, har en tajt dialog om de åtgärder som görs och hjälps åt för att klara de utmaningarna vi ställs inför, säger Gunilla Persson.