Det är en kylig aprilkväll när Norrans team besöker kollegorna på tryckeriet på Hedensbyn. Klockan närmar sig 22 och i husen i närheten har de flesta krupit upp i tv-soffan.
Men för tryckarna har arbetspasset just börjat. I fikarummet på andra våningen sitter ett rutinerat gäng, där alla har jobbat minst 30 år i företaget.
– Kollegorna har mer eller mindre blivit som en familj. Man har vuxit ihop med åren och det är väl därför man har fortsatt så länge, säger Mattias Holmlund, som är platschef och numera oftast jobbar dagtid.
– Det är ett bra gäng. Vi har roligt tillsammans och sedan är det ett fritt jobb där man får ta eget ansvar, fortsätter Anna-Karin Johansson, som jobbat som tryckare sedan 1986 och även träffade sin man "Pecke" på tryckeriet.
Ett pysande ljud hörs från nedervåningen när plåtarna kommer in. Det går per automatik. En del tidningar trycks dagtid, men det mesta arbetet sker på kvällen och förutom Norran trycks även Haparandabladet, Megafonen och sju gratistidningar som delas ut i Norrbotten.
– Ibland kan det vara upp till 10 titlar på en dag och det är väldigt varierande upplagor. Den största enskilda upplagan vi trycker är Luleå annonsblad som har en upplaga på 40 000, berättar Mattias.
Norrans upplaga ligger på 13 600 måndag till onsdag, torsdag till lördag tillkommer de som har helgabonnemang så då är upplagan 14 600.
Sedan storhetstiden har upplagan gått stadigt nedåt, precis som den gjort för övriga dagspressen. Som mest var Norrans upplaga 35 000, det var i mitten av 1990-talet.
– Förr i tiden var det dessutom fler bilagor och tuffa ibladningar som var mycket tidskrävande. Det har förändrats de senaste åren, säger Mattias.
– Om man jämför med när jag började så har jobbet blivit mer datoriserat och enklare egentligen. Det är mer ett operatörsjobb i dag, säger Per-Erik ”Pecke” Johansson.
När ”Pecke" började på Norran 1978 låg tryckeriet i Norranhusets källare på Kanalgatan. Han minns när Norran bytte tryckpress 1980, på den tiden var det endast fyrfärg på åtta sidor i tidningen.
– Det är många minnen man har, framför allt när det inte gått riktigt som det skulle. På den tiden använde vi fotogen för att rengöra maskinerna och en gång när vi skulle tvätta trasorna så slutade det med att tvättmaskinen sprängdes. Det hade kunnat gå illa, men som tur var gick bara gipsväggarna sönder, berättar ”Pecke”.
– Jag minns en annan kväll när vi fick för oss att äta surströmming i budrummet, det var också när tryckeriet låg i Norranhuset. Vad vi inte tänkt på var att ventilationen fungerade så att den drog upp lukten i hela byggnaden, så det blev inte så populärt, berättar Anna-Karin med ett leende.
Beslutet att Norran skulle bygga ett nytt tryckeri på Hedensbyn fattades 2007 och förvånade många. Redan på den tiden minskade upplagan och få vågade investera.
Men beslutet visade sig vara lyckosamt. Hösten 2008 invigdes det nya tryckeriet och en rad externa tryckeriuppdrag har gjort verksamheten lönsam.
– Det var mycket jobb när den nya tryckpressen skulle tas i bruk och vi hade installatörer från England och Danmark på plats. En kväll gick alla larm och det sprutade tidningar åt alla håll, men vi lyckades få ordning på det hela, säger Anna-Karin.
– Det är ett utmanande jobb, utvecklande och spännande på många sätt. Många gånger ställs man inför problem som man får lösa på ett eller annat sätt och det gillar jag, fortsätter Mattias.
Klockan närmar sig 23 och det är dags att köra igång tryckningen av Norran. Plåtarna är redo och pappret rullar in i de torn som används för att trycka kvällens upplaga.
Ljudvolymen stiger och det är dags att ta på sig hörselskydd för de som ska vistas ute bland maskinerna. Jan Vikström tar plats vid en monitor i kontrollrummet. Att han trivs med kvällsjobbet går inte att ta miste på.
– Nattjobbet har gjort att jag stannat så länge. Jag trivs med att vara ledig på dagarna, ofta sover jag till 10–11 och då har man ju halva dagen kvar innan det är dags att gå till jobbet, säger Jan Vikström och får medhåll av de övriga.
Allt eftersom tidningarna trycks, skärs till och häftas ihop transporteras de vidare på ett löpande band längs en grippelbana i taket och vidare ut till packsalen för buntning och paketering.
Det känns lite som att stå mitt i tomtens verkstad i Disneys populära film som visas i Kalle Anka på julafton och det är svårt att inte bli förundrad över att allt bara flyter på som om maskinerna lever sitt eget liv.
Trots att tryckpressen är från 2008 anses den fortfarande modern och tanken är att den nu ska säljas. Om inte coronapandemin sätter käppar i hjulet.
Monteras ner ska den i vilket fall som helst göras och det kommer Mattias Holmlund att hjälpa till med.
– Jag ska fortsätta jobba in på 2021, delvis i Luleå. Sedan får vi se vad som händer, berättar han.
En av kollegorna kommer att börja jobba på tryckeriet i Luleå, för övriga är läget oklart. ”Pecke” funderar på att gå i pension.
– Det vore i och för sig skönt. Det finns annat att göra i livet än att jobba, säger han.
Hur är känslan nu då, när tryckeriet ska stängas?
– Det känns jättetråkigt. Vi hade velat fortsätta, allt fungerar ju så bra, säger Anna-Karin.
– Ser man till läget så är det ju ingen överraskning, vi ligger ju fel till med tanke på att tidningar ska delas ut även i Norrbotten. Men visst känns det konstigt, overkligt på något sätt. Det är nog först när vi stänger ner som det sjunker in på allvar, fortsätter Mattias.
Klockan närmar sig 00.30 och utanför tryckeriet har ett antal bilar samlats vid entrén till packsalen. Det är tidningsbuden som gör sig redo för kvällens arbetspass. Buntar med Norran-tidningar lastas upp på kärror och vidare in i bilarna.
I morgon startar en ny epok. Då kommer den första Norran-tidningen som är tryckt i Luleå att dimpa ner i din brevlåda. Den kommer att innehålla mycket som är bekant, men också en del nyheter som vi berättat om tidigare. Och även den kommer att vara historisk.
Bildspel: Ett sekel av tryckerihistoria
FAKTA
Så går tryckningen av Norran till
1) Filer med de färdiga sidorna anländer till tryckeriet.
2) Sidorna läggs ut på rätt plats med automatik. I normalfallet ryms fyra sidor på en plåt.
3) En laser läser av ytan som ska tryckas.
4) Plåten går via ett framkallningsbad och vidare in i en maskin som bockar och stansmärker plåten.
5) Plåten hakas in i tryckpressen, detta görs för hand. Sedan startar tryckningen.
6) Plåtarna ligger inne i pressen medan pappret åker runt och det trycks varv på varv.
7) Systemet är flexibelt och varje torn trycker åtta sidor. Vilka torn och banor som användas bestäms i förväg, ofta dagen innan.
8) Alla banor går ihop i falsen. Där delas banan på mitten av en kniv och sidorna viks ihop.
9) Sidorna häftas ihop och går vidare in i trumman, där de delas på längden.
10) Grippelbanan transporterar tidningen vidare till ibladningen och sedan vidare till buntning och paketering.