Sexuella ofredanden vanliga på nätet

Sexuella ofredanden i form av bilder och filmer över nätet är vardag för många kvinnor. Och det kan vara ett brott, om det inte finns samtycke. Kriminologen och debattören Nina Rung uppmanar flickor och kvinnor att anmäla kränkningarna ”Jag önskar ju att man gör det så att man får syn på hur stort problemet faktiskt är.”


Nina Rung kriminolog, debattör och författare tror att det finns ett stort mörkertal i statistiken gällande sexuella ofredanden.

Nina Rung kriminolog, debattör och författare tror att det finns ett stort mörkertal i statistiken gällande sexuella ofredanden.

Foto: Malin Stenström

Nyheter2022-12-02 07:15

I går berättade Norran om Nellie, en gamingtjej som bland annat berättade om att hon utsatts för sexuella ofredanden på nätet. Hon är inte ensam.

Nina Rung, kriminolog och debattör, berättar att det kan innefatta många olika saker. 

Nellie Normark som streamar när hon spelar på nätet berättade i gårdagens reportage att hon upplever att anmälningarna inte leder någonstans.

Något som Nina delvis bekräftar, inte i brist på bevis utan eftersom det saknas resurser att hantera alla ärenden. Trots det så tycker Nina att man ska anmäla.

– Jag önskar ju att man gör det för att man ska få syn på hur stort problemet faktiskt är. Då skulle man kunna sätta in resurser och jobba förebyggande och få killar att förstå vad det är de gör, att det är olagligt och kan leda till två års fängelse.

– Det är helt orimligt att tjejer ska behöva ha det så här. Det är ett problem för varje enskild tjej och kvinna men det blir i slutändan även ett demokratiproblem, om tjejer och kvinnor känner att de inte kan vara på nätet utan att bli sexuellt ofredade.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Brottsförebyggande rådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!