Satsar stort på grönsaker: ”Vi skördar i alla väder”

Här finns bland annat flera olika kålsorter i långa rader, kryddor, morötter och potatis – och kogödseln kommer från grannbyn. ”Jag vill att folk i bygden ska kunna köpa lokal producerade grönsaker, odlade utan kemiska bekämpningsmedel. Vi odlar på ett sätt som är snällt för djur och natur”, säger Anne Sandlund, Ljusvattnet, Burträsk.

På Ljusvassgården odlar de ett 40-tal olika grönsaker. Tomat, gurka, paprika och chili odlas i växthus. ”Jag tycker det är roligt att fler kan får dela vår skörd”, säger Anne.

På Ljusvassgården odlar de ett 40-tal olika grönsaker. Tomat, gurka, paprika och chili odlas i växthus. ”Jag tycker det är roligt att fler kan får dela vår skörd”, säger Anne.

Foto: Jeanette Lövgren

Nyheter2020-08-25 07:00

Regnet öser ner när Norran svänger in till Anne Sandlund på Ljusvassgården. Först är det lite svårt att hitta igen henne. Då kommer hon från andra sidan vägen i full regnmundering och är ganska lerig. Just i dagarna är det fullt upp för henne för det är skördetid.

– Det spelar ingen roll om det regnar, grönsakerna ska upp när de är färdiga och alla kålsorter har trivts bra i det svala regnvädret, säger Anne och skrattar.

Odlingsintresset började när familjen flyttade till gården för tio år sedan bara för att få en stund för sig själv. Anne började med att odla i ett litet växthus och tre pallkragar. Där satte hon morötter och tänkte: ”Hur ska jag kunna sköta det här?”. För att odla var något helt nytt för Anne. Skörden blev över förväntan väldigt bra. Sedan har det bara eskalerat och resulterat i en större grönsaksodling och nu är det en del av vardagen för hela familjen.

– Jag har bland annat gjort studiebesök på olika gårdar för att lära mig att odla mer storskaligt, berättar Anne.

För att kunna satsa på odlingen är Anne tjänstledig på halvtid från maj till oktober från sitt jobb som trygghetsvärd. Redan i början av juli började hon skörda allt som var klart för att tas upp ur jorden. På odlingsytan kan man kan se olika bäddar med grönsaker som lyser som ett grönt hav. Bäddarna är 34 till antalet och 40 meter långa och allt grävs upp för hand. Grönsakerna gödslas med kogödsel från grannbyn samt ensilage och gammalt gräsklipp.

– Det gäller att så i omgångar så inte allt blir klart samtidigt. Det gäller att testa sig fram, säger hon.

Förra året investerade de i ett kylrum som blir en matkällare vintertid. Anne har även köpt in en planteringsmaskin som rullas manuellt över jorden för att underlätta när hon ska sätta de små plantorna. 

– Det är fascinerande att de små fröna kan bli stora växter och att det blir mat, säger Anne och plockar upp ett fång med morötter.

Just hennes nisch är att sälja mixade grönsakspåsar direkt till kund som levereras runt om i bygden en gång i veckan.

– Jag har blivit helt tokig på att odla grönsaker och tänker mest på grönt. En natt vaknade jag av att jag drömde om broccoli, säger Anne och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!