Samlade in pengar till välgörande ändamål

Bureå församlings internationella grupp tillsammans med församlingens ungdomsgrupp, utförde både däckbyten och städning av bilar.

Nyheter 22 april 2020 08:00

På församlingens parkering fanns i lördags ett 15-tal ungdomar och vuxna som hjälptes åt att städa, byta däck och grilla hamburgare. Syftet var att samla ihop pengar till Svenska kyrkans arbete för en rättvisare värld. Edvard Jinder, Elias Vikström, Alfred Vikström och Vincent Melander har just skiftat från vinter- till sommardäck på en bil som ska köras tillbaka till ägaren.

– Det är både äldre och andra som hör till riskgruppen som har hört av sig och då hämtar vi bilen, skiftar däck och kör den tillbaka. Vi har fått en lektion i hur man byter däck och vi hjälper varandra. Intäkterna går till ett bra ändamål, säger Alfred Vikström.

Alldeles intill håller Alva Lundmark på och dammsuger en av bilarna som står på kö.

– Vi gör en enklare städning då vi dammsuger och försöker få bort grus och sand som följer med i dessa årstider. Det känns bra att kunna hjälpa till, säger hon med ett leende.

Under tiden som besökarna väntar på att få sina bilar fixade så hölls underhållning i form av sång och musik av Jessica Lindgren och Sara Johansson. En bit på avstånd sitter Anna-Greta Vallgren, Mabel Holmgren, Rolf Holmgren, Ann-Kristin Åberg och Angnar Åberg.

– Vi pensionärer håller oss på avstånd och det kan vara lite jobbigt. Att komma ut i solen, lyssna på fin musik och dricka kaffe eller äta en hamburgare är trevligt, säger Anna-Greta.

undefined
Edvard Jinder, Elias Vikström, Alfred Vikström och Vincent Melander, unga.nu, hjälptes åt att byta från vinter- till sommardäck.

Botte Boström, Internationella gruppen i Bureå församling, berättar att insamlingen av de pengar som kommer in under dagen går oavkortat till ACT:s arbete (Svenska kyrkans internationella arbete) för en rättvisare värld.

– Det här är ett initiativ av frivilliga i församlingen och från ungdomsgruppen. Vi försöker att få ihop pengar till olika ändamål.

I en grupp på Facebook där många av ortens aktiviteter läggs ut, så har ett flertal kommentarer kommit om att församlingen inte bör konkurrera med lokala företag. Jonny Söderman som har däckverkstad i Bureå, tycker att det är bra att ungdomar har en sysselsättning och att insamlingen har ett gott syfte men han hade gärna sett att församlingen hade ställt frågan om ett samarbete.

– Jag är inte omöjlig om jag skulle bli tillfrågad, säger han.

Robert Koss, kyrkoherde i Bureå församling, förklarar att det har brustit i kommunikationen.

– Vi ber om ursäkt för denna kommunikationsmiss och lär oss av detta. Nästa gång får vi göra om och göra rätt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa