I del två av artikelserien Inuti Sara steg vi in i Sara kulturhus, rörde oss in i black boxen där bland annat Västerbottensteatern kommer husera, gick mentalt längsmed gradängerna som längtar efter publik. Nu vänder vi oss om, går ner till entréplan och stannar vid kulturhusets allra lägsta tröskel, det första du kommer att möta – biblioteket.
Kanalgatan 73 är böckernas nuvarande adress, och där genomsyras lokalerna av förväntan inför det nya livet. Nu har de cirka 2300 kvadratmeter, om man räknar med scenyta och kafé. I Sara kulturhus blir ytorna cirka 1400 kvadratmeter, men då är inte scenen och kafé inräknade.
– Sista juni 2021, då går vårt hyreskontrakt ut. Ungefär en månad tidigare börjar vi flytta in. Det känns väldigt spännande, säger Mikke Ejrevi, kultur- och bibliotekschef.
I debatten om kulturhusets innehåll ställs då och då frågan: vem känner sig välkommen? Var finns platsen som riktar sig till alla målgrupper, alla typer av människor oavsett ålder, klass eller kön? Hela huset, svarar många, men kanske framförallt Stadsbiblioteket. Där möts generationer på ett helt annat sätt, där är det gratis, där är smältdegeln och ingången till resten. Det menar Mikke Ejrevi.
– Vi är en inkastare, en neutral plats utan konsumtionstvång, en mötesplats och en skattkista för litteratur, men också alla andra konstformer. Vi har ett viktigt uppdrag – både demokratiskt och konstnärligt. Genom att vara den första verksamheten du träffar i Sara kulturhus får vi en unik möjlighet att drabba husets besökare. Den möjligheten tänker vi ta vara på, säger han.
Faktum är att Stadsbiblioteket för ungefär tre år sedan började jobba mot den nya visionen. Men vad innebär det, rent konkret?
– I grunden handlar det om vårt värdskap, dialogen med våra användare och vad vi ska fylla huset med. Vi vill skapa ett myller av aktiviteter. Vi har experimenterat med vad ett bibliotek kan vara – vi har börjat låna ut spel och fritidsutrustning, arrangerat tv-spelskvällar, slöjdklubbar och konstpedagogiska workshops, för att nämna några exempel, säger Lisa Skoogh Jansén, verksamhetsutvecklare på biblioteks- och kulturavdelningen.
Samtidigt finns det praktiska arbetet också närvarande – bokbeståndet ska minskas med 25 procent, och varje bok ska ses över. Bibliotekarierna Jannike Lundgren och Christer Westman är två av de som är involverade i utrensningen.
– Vi går igenom litteraturen, och börjar med att se vad som är trasigt och inte går att ha kvar. Sedan är det många andra faktorer som spelar in, som hur mycket boken lånas ut och om den finns på något närbibliotek. Vi har egentligen inget bevarandeuppdrag, men vi är noga med att spara verk av Västerbottensförfattare, säger Jannike Lundgren.
Stadsbiblioteket har i nuläget som mest öppet till klockan 19, och stängt söndagar. Det förändras när de flyttar in i Sara kulturhus. Då kommer bibliotekets dörrar stå öppna varje dag i veckan och öppettiderna utökas, men exakt hur det kommer se ut är inte klart än. Trots förändringarna har det inte tillkommit några nya medel i årets verksamhetsbudget.
– Förändringarna möjliggörs genom interna prioriteringar och effektiviseringar. Vi arbetar hela tiden med att optimera verksamheten, samtidigt som vi försöker släppa arbetssätt som inte leder dit vi vill. Resurserna krymper, men vi vill fortsatt ha levande och relevant kultur- och biblioteksverksamhet i hela kommunen, inte bara i centrum. Vi har stora visioner, men de måste matcha verkligheten, säger Mikke Ejrevi.
Han dröjer sig kvar vid ord och berättelser som formats av författare från bygden, det som på många sätt är det centrala. De kommer nämligen att få en ännu tydligare plats när verksamheten flyttar in i Sara kulturhus.
– Ett specifikt Västerbottensrum kommer finnas, vilket känns jättekul. Det kräver mycket att flytta ett helt bibliotek och förändra verksamheten på det här sättet, men det är också en ynnest och något historiskt. Om vi får önska något så är det att många nya Saror föds inne hos oss, säger han.
Del 4: Konsten
Vilka är de första konstutställningarna i Sara kulturhus? Läs mer på torsdag.