Enkäten gick ut till 1 582 anställda hos regionen och ungefär hälften svarade. Den bekräftar mycket av det som framkom under granskningen ”#tystnaden” som medierna i Västerbotten gjorde hösten 2019.
Resultatet av revisorernas enkät visar bland annat att endast 62 procent av personalen under hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde visste vad meddelarfrihet är. Dessutom är det bara är en fjärdedel av de anställda inom regionen som fått information om meddelarfrihet från arbetsgivaren.
Revisorerna ställde även frågor om tystnadskultur på arbetsplatserna. Med detta menas att personal inte vågar säga vad de tycker och tänker av rädsla för negativa konsekvenser.
Sammantaget visade enkäten att åtta procent av personalen anser att det finns en tystnadskultur och 39 procent att det finns till viss del. Här sticker verksamheterna som ligger under regionala utvecklingsnämnden ut på ett negativt sätt, med siffrorna 14 respektive 49 procent. Samma tendens syns där när det gäller de övriga frågorna om tystnadskultur.
Två av tre anställda inom Region Västerbotten upplever att de kan framföra kritiska synpunkter och ta upp problem på arbetsplatsen. Ytterligare 31 procent anser att de kan göra det till viss del. Den främsta anledningen till att personal upplever att det är svårt att framföra kritiska synpunkter eller tar upp problem är oro för negativa konsekvenser i relation till arbetsgivaren. Sammanlagt 41 procent har angett detta.
Rapportförfattarna skriver: ”Med utgångspunkt i resultatet bedömer vi att det finns en risk för att anställda inom Region Västerbotten inte känner en trygghet i att kunna meddela om oegentligheter och missförhållanden på arbetsplatsen. Därmed finns det även en risk för brister i medborgarnas möjligheter till insyn i verksamheten.”
Enkäten var en förstudie och revisorernas slutsats är att det behövs fördjupning inom området.
Enligt ett pressmeddelande från Region Västerbotten arbetar man för ett öppet klimat på arbetsplatserna. Dessutom har åtgärder vidtagits efter mediernas granskning.
”Det här är viktiga frågor för regionen och vi har på olika sätt tydliggjort att vi ska vara tillgängliga för media och att vi gärna ser att medarbetare uttalar sig och resonerar om sitt arbete. Våra medarbetare måste också ha kunskap om grundlagarna för tryckfrihet och yttrandefrihet”, säger regiondirektör Kent Ehliasson.