Rekordmånga besökte Bjuröklubbs fyr och sommarkafé

I söndags hölls internationella fyrdagen och många besökte Bjuröklubbs fyr och tog sig en fika vid den anrika fyrmästarbostaden.

Mikael Lindberg, Elisabeth Lindberg och Fredrik Lindberg på väg upp till fyren. I bakgrunden syns sommarkeféet och fyrmästarbostaden.

Mikael Lindberg, Elisabeth Lindberg och Fredrik Lindberg på väg upp till fyren. I bakgrunden syns sommarkeféet och fyrmästarbostaden.

Foto: Carina Kvist

Nyheter2020-08-16 19:00

Efter en nyasfalterad väg som leder ut mot udden i Bjuröklubb, så tar en liten grusväg vid som fortsätter upp mot fyren. Det första man möts av är sommarkaféet som finns i den gamla fyrvaktarbostaden uppe på Bjuröklubbsberget. I den lummiga trädgården finns bord och bänkar utplacerade och redan innan öppningsdags börjar fikasugna gäster slå sig ner. Kaféföreståndaren Lovisa Bergmark berättar att femton ungdomar mellan 13-20 år har haft säsongsjobb på kafét i sommar och att verksamheten sköts av den ideella föreningen Arena Bjuröklubb.

undefined
Curt Svensson och Jonas Lundmark trivdes i Bjuröklubb. Här serverar Hanna Olofsson viltfärsbiffar med potatissallad eller så kallade ”Fyrmästare” som rätten heter på menyn.

– Vi har haft väldigt högt tryck i sommar, nästan för mycket för vår kapacitet. På grund av den pandemi som råder så hade vi inte så stora förhoppningar i början av säsongen men hela juli och veckorna in i augusti har varit fantastiska. Det verkar som att många har valt att hemestra tillsammans med familjen, säger Lovisa och fortsätter.

– Bjuröklubb erbjuder mycket frihet. Här finns storslagen natur, vandringsleder, stenhällar, stränder och från fyren en vidsträckt utsikt. På området finns många sevärdheter och en intressant historia. På udden finns ett fiskeläge, en jungfruhamn, ett kapell och flera fornlämningar. Sillhällan är också ett populärt utflyktsmål. 

Det börjar fyllas på med gäster och ungdomarna har fullt upp med att servera. Vid ett av borden har Per Brännström och Lina Barrebo slagit sig ner i väntan på lunch tillsammans med barnen Ville och Alma.

– Det här är verkligen ett mysigt utflyktsmål. Vi har varit uppe i fyren och tittat för första gången. Det skulle vara kul att övernatta där tillsammans med familjen någon gång, säger Lina med ett leende.

Bjuröklubbs fyr som byggdes 1859 är en av 25 Svenska nationalarvsfyrar. Platsen utgjorde en viktig biläggningspunkt för fartyg under de långa höstnätterna. I fyrmästarbostaden bodde den meteorolog som försåg SMHI med väderuppgifter innan fyren blev automatiserad. Idag finns en 255 meter lång träramp som leder från kafét och fyrmästarbostaden upp till den solgula fyren. Dagen till ära finns Tomas Larsson på plats för att visa, berätta och svara på frågor.

Ett gäng som tog chansen att besöka fyrkiken var Margareta Källkvist, Rolf Källkvist, Gudrun Elstig och Ekel Falk.

– Det var intressant och det var en fantastisk utsikt där uppe men trappan var obehaglig. Den vill jag inte gå i igen, säger Margareta med ett skratt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!