Rekordökning för fjärrvärmepriser i undersökning

Den årliga undersökningen av fjärrvärmepriserna från Nils Holgerssongruppen visar på stora ökningar. ”Det är hög tid att fjärrvärmebolagen tar sig en rejäl funderare på sin prissättning”, säger gruppens ordförande Joachim Höggren.

I Luleå hittar man Sveriges billigaste fjärrvärme.

I Luleå hittar man Sveriges billigaste fjärrvärme.

Foto: Jonny Vikström

Nyheter2024-09-19 05:00

Nils Holgerssongruppens årliga undersökning av priset på fjärrvärme visar på kraftiga prisökningar. I genomsnitt har priserna gått upp med 15,2 procent i riket. Västerbotten har klarat sig bättre (13,7 procent) och kommunerna i Norrans spridningsområde jämförelsevis bra: I Skellefteå har priserna ökat med 4,5 och i Malå och Norsjö 4,3 och 4,8 procent. I Vilhelmina har priset gått upp med hela 30 procent.

Norrbotten har haft en något lägre ökning, 12,9 procent, men i Arjeplog och Arvidsjaur ligger ökningen på knappt och drygt 15 procent.

– Årets siffror innebär ett rekord i prischock. När vi presenterade fjärrvärmesiffrorna förra året pratade vi om den högsta höjningen i Nils Holgerssonrapportens snart 30-åriga historia. Då låg höjningen på i genomsnitt 7,8 procent. De här höjningarna svider rejält i landets plånböcker, säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgerssongruppen.

Sett till hela landet är Åstorp med 39 procents ökning värst. I reda pengar är Nordanstig, där man förra året sprängde 1 200 kronor per megawattimme-gränsen, men nu går över 1 500 kronorsgränsen, dyrast. Billigast är fjärrvärmen i Luleå 

Nils Holgerssongruppen som består av Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta granskar årligen kostnadsutvecklingen för fjärrvärme, vatten och avlopp, el och avfall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!