Peter har sin själ och sitt hjärta i den vilda naturen

Peter Tjärnlund har genom åren vistats mycket i naturen och har åtskilliga övernattningar utomhus i tält, kojor och vindskydd.

Peter Tjärnlund pimplar på Laggträsket och hoppas på att få en stor röding till middag.

Peter Tjärnlund pimplar på Laggträsket och hoppas på att få en stor röding till middag.

Foto: Carina Kvist

Nyheter2020-05-04 08:00

Skaren ligger bländande vit över isen på Laggträsket. Mitt på sjön sitter Peter Tjärnlund och pimplar och hoppas på att fånga en stor röding till middag.

– Ibland nappar det och ibland inte. Det är ingen fara jag har både palt och rimmat fläsk med mig som jag kan steka upp. Jag svälter inte ihjäl, säger Peter och kisar mot solen.

Att vara ute i naturen och fjällvandra, fiska, åka skidor och paddla packraft i forsar och sjöar, är Peters stora intresse. Genom åren har han i genomsnitt cirka 60 utomhusnätter per år, i både Västerbottens- och Norrbottens fjällvärld.

– Det är en frihetskänsla att gå ut i skogen, slå upp ett tält och tända upp en eld. Att öppna sina sinnen, känna skogens dofter, lyssna till vinden, fåglarnas och djurens läten och känna lugnet. Det ger så många positiva effekter. 

De två senaste nätterna har Peter sovit under den stjärnklara himlen i ett tält som han har placerat i en skogsdunge för att få skydd mot vinden.

– Snön är ingen fara. Det här tältet har en kamin som är gjord av en gammal ammunitionslåda från armén och rökröret är ett 76 mm avgasrör. Kylan är inga problem i dessa årstider, förklarar Peter och fortsätter.

– I morse vaknade jag till orrspel. Det var ett fantastiskt uppvaknande.

Laggträsket är en sjö och ett friluftsområde i Malå kommun. Sjön ligger vackert inbäddad bland kullar och berg och i vattnet finns både öring, röding och ett naturligt bestånd av sik. 

– Inplantering görs två gånger per år, så det finns gott om fisk, säger Peter och tittar ut mot den isbelagda sjön.

Till vardags är Peter egen företagare. Sedan 2013 driver han en webbshop på heltid och säljer paracord fallskärmslinor hemifrån Brunträsk. Där bor han med sin sambo Jeanette Grundberg. Tillsammans har de barnen Elias, Nadja, Emelie och Nathalie.

– Jag beställer produkter från hela världen och i dessa tider då det är svårt med leveranser så finns det mera tid för mig att tillbringa ute i naturen, säger han och fortsätter.

– Tjusningen är att sitta ensam vid en öppen eld, känna doften av nykokt kaffe och bara tomglo. Det är ett bra sätt att ladda batterierna och komma ner i varv. Den här sagolika platsen ligger bara några mil hemifrån Brunträsk och är lättillgänglig men ändå lite avsides. Laggträsket är paradiset i vildmarken, säger Peter och lägger på en vedklabb över den sprakande elden.

Alldeles intill stugorna vid Laggträsket finns alltid rinnande friskt vatten från en kallkälla.
Alldeles intill stugorna vid Laggträsket finns alltid rinnande friskt vatten från en kallkälla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!