Uthyrningskoncernen Cramo har varit nära knuten till Northvolt under hela deras resa i Skellefteå. Företaget hyr ut maskiner, utrustning och flyttbara lokaler till byggindustrin. Företaget finns permanent på Northvolts område och har alltid personal på platsen.
– Vi har ju varit med från starten och Northvolt är en stor och viktig partner till oss. Men exakt hur vi kommer att drabbas är för tidigt att säga. Men vi följer utvecklingen noga, det händer ju saker hela tiden, säger kommunikationschefen Ola Rantatalo till Norran.
Kan det bli frågan om uppsägningar för er?
– Det vet vi inte än, men vi har fortfarande åtaganden med Northvolt, beställningar som är gjorda och leveranser som ska göras. Men hela situationen är givetvis beklaglig.
Ett företag som redan känt av krisen är entreprenad- och logistikföretaget BDX i Luleå.
– Vi har ett antal maskiner som har gått inne på Northvolts område. Sedan förra veckan har vi gjort neddragningar på grund av det uppkomna läget. Att vi får dra ner på uppdraget innebär att våra leverantörer kan komma att få varsla personal om stoppet fortskrider, skriver kommunikationschefen Fredrik Palmquist i ett mejl till Norran.
Enligt fackförbundet Byggnads finns det ett stort antal entreprenörer på Northvolt i olika branscher och knutna till olika fackförbund.
– Men än så länge har det varit tyst som i graven från våra medlemmar. Men det är ju ganska få lokala företag som jobbar på Northvolt, säger Byggnads ordförande i Västerbotten Thomas Rolén till Norran.
– Men hela situationen är så klart jäkligt tråkig med många oklarheter. Kommer det att komma in pengar, eller blir det ett ännu större varsel? Kommer folk ens att få sina löner? Just nu vet vi inte ens hur många som är drabbade i entreprenörsledet.
Markbyggarna i Skellefteå har varit på Northvolt i fyra år. De har bland annat jobbat med grund- och markjobb för flera av byggnaderna inne på området. Men nu är det slut.
– Vi fick beskedet idag, strax efter klockan tio när vi själva satt i ett internt planeringsmöte. Det är jättetråkigt för oss och jättetråkigt för Skellefteå. Man har ju trott på det här och det har känts jättebra – och så blir det så här, säger regionchefen Pär Gräus.
När Norran kommer på besök under tisdagen har de precis börjat packa ihop och flytta maskiner från området.
– Det känns jättetrist, det har varit en bra och trevlig arbetsplats, säger Pär Greus.
Vad betyder det för företaget att det är slut nu?
– Det är klart att det påverkar till viss del ekonomiskt med planering för resurser och i form av att vissa av våra underleverantörer måste vi… tacka, säger Jesper Mattsson, produktionschef på Markbyggarna.
Tacka hej då till?
– Ja, just för tillfället i alla fall. Så ser det ut.
Hur kändes det att få beskedet?
– Man blev ju förvånad såklart, även om vi haft vissa indikationer tidigare så var man ju inte riktigt beredd ändå.
Vilka indikationer?
– Det har ibland varit svårt att få betalt, särskilt de sista veckorna.
Vad händer nu?
– Beskedet har kommit och man måste gå vidare. Vi måste slutföra det vi håller på med nu, att plocka ihop och städa bort. Och hitta nya möjligheter och nya projekt här i Skellefteå, säger Pär Greus.
Kommer ni säga upp personal?
– Inte som det ser ut nu, man måste ju vara positiv ändå, trots att det är en sån här dag. Vi måste ta nya tag och hitta nya projekt och nya möjligheter.