Om konsten att göra det omöjligas konst möjlig

Mest troligt är att det blir en Stefan Löfven-regering 3.0 som skjuter hela budgetproblematiken framför sig.

Talman Andreas Norlén har återigen hamnat i händelsernas centrum. Lika påläst och vältalig som han var förra gången han jagade en ny statsminister.

Talman Andreas Norlén har återigen hamnat i händelsernas centrum. Lika påläst och vältalig som han var förra gången han jagade en ny statsminister.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Nyhetsbyrån

Ledarkrönika2021-07-01 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så stod han där igen.

Mitt i händelsernas centrum.

Talman Andreas Norlén.

Lika påläst och vältalig som han var förra gången han jagade en ny statsminister.

Om den parlamentariska situationen var komplicerad efter valet 2018 så tycks den vara än mer komplicerad nu. Men givet att alla riksdagsledamöter följer partilinjen ser inledningen på ett av flera tänkbara scenarier ut så här:

Moderatledaren Ulf Kristersson fick av talmannen i uppdrag att sondera förutsättningarna för att bilda regering. Enligt plan ska han återrapportera till Norlén vad han kommit fram till nu på fredag (2/7 2021).

Om talmannen då finner att han kan föreslå Ulf Kristersson som statsminister planeras omröstningen att äga rum nu på måndag (5/7 2021). Där röstas Kristersson ner om alla ledamöter följer partilinjen.

Ungefär här accentueras det taktiska politiska rävspelet.

Ett av sonderingsuppdragen kan och bör självklart gå till statsminister Stefan Löfven (S). Han kan accepteras av riksdagen, med en rösts marginal, men saknar stöd för sin budget.

Stefan Löfven kan tänka sig att tillträda som ny statsminister, utan att först ha säkrat stöd för en ny regerings budget. Men han har också meddelat att om han inte får igenom sin budgeten i höst så avgår han. Alltså en gång till.

Med det agerande vill han sätta press på Centerpartiet och Vänsterpartiet att förhandla med varandra om en kommande budget.

Nu är en statsministeromröstning är en sak, en budgetomröstning någonting helt annat. Men talman Norlén var tydlig med att just förutsättningarna att få igenom en budget är en av de parametrar som inkluderas i den slutliga sammanvägningen.

Om inte någon av de båda huvudkombattanterna får ett andra sonderingsuppdrag, eller någon annan får ett första, kvarstår egentligen bara Annie Lööf och Centerpartiet. Hur troligt är det att hon får i uppdrag att och kan bilda en C-ledd regering?

Som en sista utväg innan ett extra val är det alls inte otroligt. Centerpartiet har förvaltat sina riksdagsplatser väl under mandatperioden. Januariavtalet innehöll massor av centerpartistisk politik. Nu sitter hon på många av regeringspusslets lösningar.

Vill hon inte budgetförhandla med Vänsterpartiet har en ny regering ledd av Löfven ingen budget. Hon kan också byta sida, och därmed se till att Ulf Kristersson blir statsminister. Men det är föga troligt, trots en centerpartistisk landsbygdspolitik från M som lockbete.

Men vilket förhandlingsläge hon och partiet har skaffat sig.

Kungamakerska? Nej, men väl statsministermakerska.

Självklart finns det en mängd andra mer eller mindre tänkbara och otänkbara konstellationer. En sak är dock helt säker. Grundmatematiken är att en statsministerkandidat inte får ha 175 eller fler röster emot sig för att godkännas av riksdagen.

Det innebär att en nedlagd röst i princip är ett ja.

Och på tal om nedlagda och andra röster: Centerpartisten Helena Lindahl (C), som röstade nej till Stefan Löfven 2019, under stort buller och bång, har låtit meddela att hon den här gången kommer att följa partilinjen.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lämnar också sitt uppdrag och återgår till att bli riksdagsledamot. Socialdemokraterna vill säkra tillräckligt många röster i en kommande statsministeromröstning och Jennie Nilssons ersättare har varit frånvarande i riksdagsarbetet.

Hur som helst finns det en rad möjliga alternativ, här är några av de möjligaste:

Socialdemokraterna + Miljöpartiet = Sant.

Det är den troligaste utgången. Men då måste Löfven få Centerpartiet och Vänsterpartiet att sätta sig vid samma förhandlingsbord och prata budget. Liberalerna har gått till höger och lär knappast acceptera Löfvens inviter.

Moderaterna + Kristdemokraterna = Sant.

Föga troligt eftersom Ulf Kristersson inte kommer att accepteras av riksdagen.

Moderaterna + Kristdemokraterna + Liberalerna = Sant.

Se ovan.

Moderaterna + Kristdemokraterna + Liberalerna + Centerpartiet = Sant.

Se ovan. Dessutom har Centerpartiet kategoriskt sagt nej till en regering med de gamla allianspartierna.

Mittenregering

Föga troligt eftersom Liberalerna lämnat januarisamarbetet och Moderaterna och Socialdemokraterna inte visat några tecken på att närma sig varandra.

Mest troligt är alltså att det blir en Stefan Löfven-regering 3.0 som skjuter hela budgetproblematiken framför sig.

Kanske är Sverige trots allt på väg mot ett extra val senare i höst när statsminister Löfven inte får igenom budgeten och avgår igen.