Olika hantering av mobiler i inlandet

Även i inlandet har högstadieskolorna olika förhållningssätt till mobiltelefoner under skoldagen. På Kyrkholmsskolan ska mobilen inte ens följa med till skolan, medan niorna på Älvåkraskolan än så länge får ha telefonen på rasterna.

På Kyrkholmsskolan gäller helt mobilfria dagar. "Vi hade en svacka i höstas, då elever tog med telefonerna. Enligt ordningsreglerna ringer vi då en vårdnadshavare som får komma och hämta den. Det har varit lätt att styra upp här i lilla Arjeplog", säger rektorn. (Arkivbild)

På Kyrkholmsskolan gäller helt mobilfria dagar. "Vi hade en svacka i höstas, då elever tog med telefonerna. Enligt ordningsreglerna ringer vi då en vårdnadshavare som får komma och hämta den. Det har varit lätt att styra upp här i lilla Arjeplog", säger rektorn. (Arkivbild)

Foto: Sofie Abrahamsson

Nyheter2020-12-02 10:00

På Kyrkholmsskolan i Arjeplog infördes mobilfria skoldagar i mars 2018.

– Det hade varit en snackis bland lärarna sedan jag blev rektor 2015. När vi väl bestämde oss var det en ganska snabb process. Vi rev av plåstret på en gång och införde samma regler för alla stadier samtidigt, säger rektor Ola Sonidsson.

Han uppger att det var ganska tufft till en början.

– Man tar ju ifrån ungdomarna något de tycker är deras rättighet, men det har gett en otrolig effekt och vi ser ingen anledning att backa från beslutet.

Rektorn anser att en mobilfri skoldag har flera stora fördelar.

– Dels ger det trygghet och studiero. Eleverna behöver inte oroa sig över att hamna på bild eller bli trakasserade i sociala medier. Sedan lutar jag mig mot forskning om hur mobiler påverkar koncentrationen. Vi vet att den stör, bara den är med i ryggsäcken. Vi ville också bidra till att minska skärmtiden, ur ett elevhälsoperspektiv är det bra, bland annat med tanke på sömnen.

När det är dags att revidera ordningsreglerna på Kyrkholmsskolan lyfter ofta elevrådet frågan.

– Men de positiva effekterna gör att vi tryggt fortsätter, även om jag alltid besvarar deras frågor och lyssnar på deras synpunkter. Vårdnadshavare ger oss faktiskt cred också, de tycker att det är bra att barnen får skärmvila.

Men ingen regel utan undantag. Elever som pendlar till skolan får ha med sig mobilerna och har en plats att lämna dem på under skoldagen. Även elever med behov av särskilt stöd kan få ha telefon om det finns specialpedagogiska skäl.

Övriga elever ska lämna mobilerna hemma. 

På Fridhemsskolan i Arvidsjaur lämnar eleverna in mobilen i början av lektionen och får tillbaka den i slutet.

– Vi införde det för två år sedan och det fungerar jättebra 98 procent av tiden. Det är inte mycket diskussioner, utan är snarare en icke-fråga, säger Kristin Westerberg, rektor.

På Älvåkraskolan i Älvsbyn har alla elever, utom de i nian, mobilfri skoldag.

Niorna får använda mobilen på rasterna, men från och med nästa år kommer hela skolan vara mobilfri.

– En mobilfri skola har debatteras i samhället i flera år och vi har följt diskussionerna. Vi har både elever och lärare som upplever att mobilerna stör studieron, säger Pia Åhman, biträdande rektor vid Älvåkraskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!