Nybryggt kaffe och sju sorters fikabröd

Hembakat fika, blommiga kaffekoppar, sång och musik. I fredags bjöd familjen Lindberg in till kafferep i deras lummiga trädgård.

Janne Lindberg på piano, Peter Markgren, trumpet och Hanna Markgren, flöjt och sång, stod för underhållningen. Arrangörer för kafékvällen var Janne och Sara Lindberg tillsammans med barnen Molly, Måns, Harry och Sally.

Janne Lindberg på piano, Peter Markgren, trumpet och Hanna Markgren, flöjt och sång, stod för underhållningen. Arrangörer för kafékvällen var Janne och Sara Lindberg tillsammans med barnen Molly, Måns, Harry och Sally.

Foto: Carina Kvist

Nyheter2020-07-19 17:45

Det är en av sommarens fina kvällar. Himlen är klarblå och på innergården hemma hos Sara och Janne Lindberg i Byske, har det varit full fart de senaste timmarna. Bord och stolar har ställts ut, musikanläggningen har riggats och på altanen har fika och nybryggt kaffe dukats fram. Det är tredje gången som familjen ordnar sommarkafé hemma på gården och hela familjen är engagerade.

– Vi har haft kafékvällar, eller kafferep som vi kallar det, en gång per år. Förra året kom cirka 150 personer. Det var marknadshelg så det var mycket folk i omlopp men det var så roligt så vi ville prova igen. I sommar kör vi i kväll och nästa helg, säger Sara och fortsätter.

– Det är lite annorlunda den här gången. Vi har ett begränsat antal platser och borden står på avstånd men det blir nog trevligt ändå.

Sara berättar att både hon och dottern Molly har en passion för bakning och matlagning. Karrén till mackorna har de rökt själva, grönsakerna kommer från trädgården och allt fikabröd är hembakat.

– Molly är så duktig. Hon är nog en blivande konditor, berömmer Sara.

undefined
Sara Lindberg och dottern Molly Lindberg Rudholm hade hjälpts åt att baka sju olika sorters fikabröd.

Besökarna börjar komma och då Janne och hans musikervänner Peter och Hanna Markgren inleder med att sjunga och spela låten ”Sommar, sommar, sommar”, så är stämningen på topp.

– Nu tar vi en kort paus. Vi måste leta rätt på noterna, hörs någon säga från scenen innan de fortsätter att spela nästa sommarklassiker.

De yngre barnen Harry 6 år och Sally 3 år, ser ut att trivas då de springer omkring i trädgården. Då och då stannar de till för att prata med besökarna. Vid ett av borden sitter Hjördis Flodström Enquist och Carin Nilsson som under dagen har varit i Hjördis stuga i Furugrund, för att sola och bada. 

– Det är så trevligt här. Gott fika och härlig igenkännande musik. Det passar bra att avsluta dagen med kafferep i det gröna, säger damerna glatt.

De småpratar med varandra och minns hur kvinnorna på 40- och 50-talet samlades för att gå på kafferep.

– Det skulle vara sju sorters kakor, varken mer eller mindre och gärna upplagt på tvåvåningsfat. På borden låg vita vackra handbroderade dukar, säger Hjördis.

– Jaa, jag minns att de dukade fram sitt finaste porslin som ofta var småblommigt. Till servisen fanns alltid sockerskål och gräddkanna, säger Carin med ett leende och fortsätter.

– Det var viktigt med bitsocker och grädde till det nykokade goda kaffet.

6-årige Harry Lindberg hade längtat till dagen då kafferepet skulle hållas.
6-årige Harry Lindberg hade längtat till dagen då kafferepet skulle hållas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!