Det är kvarteret Dubbelkrut som börjar ta form, det ligger närmast pulkabacken. Där gör Lindbäcks Bygg fyra hyreshus av trä som ska ägas av Samhällsbyggnadsbolaget. Det blir 161 lägenheter som är ettor, tvåor och treor.
Grävningarna började i februari och i mars började man göra grunderna.
Eftersom tomten är på en gammal soptipp har det pålats till fast mark.
– Vi fick som djupast påla 30 meter, säger platschef Adam Holmström.
Därefter gjordes grunderna, och nu är det fokus på taken. De monteras på plats, av färdiga takstolar från Derome i Kalix.
Taken ska sedan stå och vänta till husen staplats upp.
Husets delar ska göras i Lindbäcks stora fabrik i Piteå. Arbetet börjar direkt efter semestern och i mitten september kommer den första omgången rullande.
– Vi monterar ett halvt hus i taget hela vägen upp så vi kan lägga på tak, och skydda mot regn, säger Adam Holmström.
Det väntas ta 2-3 veckor att resa de första två husen. Sedan blir det en paus då det istället ska köras delar till Friggtomten nere på stan.
– Vi är ju samma koncern, och förutom att vi delar på fabrikens kapacitet kan vi också dela personal. Utifrån kompetens och personalbehov kan snickarna alternera mellan Västra Erikslid och Frigg, säger Adam.
Just för tillfället jobbar 11 personer på bygget.
När det gäller soptippen så användes den till 1960-talet och finns på 1-6 meters djup.
Berith Juvonen, mark och exploateringsingenjör på Skellefteå kommun, ansvarar för markfrågan. Hon säger att det finns riktvärden för metaller och oljor, och att allt jord som grävts upp har klarat gränsvärdena. Den lades tillbaka i marken sedan ledningar var klara.
– Det kom också upp större sopor, såsom bildäck, metallskrot och trä. Det har sorterats bort och körts till återvinning eller deponi.
Hon säger att kommunen tar alla kostnader som orsakas av soporna.
– Exploatören kan ju inte veta vad som döljer sig i marken, därför lovade kommunen att ta det ansvaret, säger Berith Juvonen.
Det görs bara nödvändig grävning och resten av marken lämnas orörd.
Eftersom sopor blir kvar i marken kan det bildas metangas. Därför har det lagts extra dräneringsrör under grunden som ska leda ut eventuella gaser.
– Vi har också satt extra tätningar överallt där rör går upp i huset. Det är samma slags tätningar som man använder när det är radonhaltig mark, säger Adam Holmström.