Det råder akut kockbrist i Skellefteå, vilket Norran tidigare har berättat. I takt med att Skellefteå växer befaras problemet bli allt större och i fjol togs dessutom restaurangprogrammet bort som skolförlagt program på Baldergymnasiet.
Redan nu tvingas kommunen att leta med ljus och lykta efter kökspersonal. En lösning för att locka fler till yrket vore att låta personalen jobba båda i de kommunala köken och på andra restauranger, tycker Peter Lundmark – något som P4 Västerbotten var först med att rapportera.
– I stället för att kriga mot varandra skulle vi olika aktörer kunna hitta ett samarbete, konstaterar han.
Redan 2014 slog Tillväxtverket fast att det skulle behövas 5 500 nya kockar i Sverige fram till år 2023. För Skellefteås del vore det bäst att få tillbaka gymnasieutbildningen, menar Lundmark.
– Men nu får vi titta på andra lösningar. Vi har inplanerade möten med olika aktörer för att se hur vi kan lösa anställningsformer och annat. Men jag kan inte säga när förslaget skulle kunna bli verklighet.
Vilka fördelar finns med att dela på personalen?
– Det kan ge nya erfarenheter och perspektiv. I de kommunala köken jobbar personalen dessutom dagtid vilket skulle gå att kombinera med restaurangjobb på kvällen.
Finns det inte en risk att det leder till stress om personalen ska jobba så mycket?
– Det är inte vår tanke. Många av våra medarbetare vill testa nya saker, då måste vi också titta på olika lösningar.