Hundratals var utan ström när kraftiga vindar drog in

Många hushåll drabbades av strömavbrott under onsdagseftermiddagen då mycket kraftiga vindar drog in över Skellefteå kommun. Det kom också in en handfull larm om träd och en lyktstolpe som blockerade vägar. Norran rapporterade live.

Oväder drar in över kusten på onsdagseftermiddagen.

Oväder drar in över kusten på onsdagseftermiddagen.

Foto: TT

Västerbottens län2020-09-16 16:44

SMHI gick ut med en klass 1-varning för mycket hårda vindar i södra kommundelen samt Robertsfors. De beräknade vindar på upp till 24 meter per sekund. En varning gick också ut för Bottenviken och Norra Kvarken, vilket fick Umeå–Vasa-färjan att ställas in fram till fredag.

170 hushåll i Vebomark, Hötjärn, Broträsk och Näset var utan ström i två timmar. 1 600 hushåll i Ånäset var utan ström i ungefär en och en halv timme.

Senare på kvällen fick cirka 200 hushåll söder om Burvik samt utanför Burträsk också tillbaka strömmen.

– Just nu ser det lugnt ut. Förhoppningsvis blir natten lugn men vi kan inte garantera någonting, säger Elin Ala, pressansvarig vid Skellefteå Kraft, till Norran vid 20.30.

Räddningstjänsten röjde undan två träd som hade fallit över vägar kring Hökmark. 

– De har varit ute på väg 769 mot Västra Hökmark där det låg ett träd. Sedan låg det ett på Kungsvägen mitt i samhället som de har undanröjt. Det blåser nog rejält där borta, säger Peter Markstedt, insatsledare vid räddningstjänsten i Skellefteå.

Ett träd blockerade vägen genom Ersmarksbodarna, vilket åtgärdades av personal från Trafikverket. Det kom larm om ett träd som låg på E 4 norr om Lövånger. Räddningstjänsten ryckte också ut till Frostkåge där en lyktstolpe hade vält på vägen. 

– Vi såg till att den inte låg farligt till och att den inte var strömförande, säger Peter Markstedt.

Norran rapporterade live under ovädret. Läs den här i efterhand:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!