Musik- och hantverksintresse blir ett riktigt finlir

Erik Holmgrens gedigna intresse för musik och hantverk har resulterat i att han har byggt sjutton fioler och sjutton gitarrer.

Erik Holmgren har ett gediget intresse för musik och hantverk, en kombination som har resulterat i att han har byggt egna fioler och gitarrer.

Erik Holmgren har ett gediget intresse för musik och hantverk, en kombination som har resulterat i att han har byggt egna fioler och gitarrer.

Foto: Carina Kvist

Nyheter2020-06-28 17:00

För 10 år sedan slog Erik Holmgren ner sin första bopåle till sitt timmerhus intill havsbadet i Byske. Åtskilliga arbetstimmar och ett år senare var bygget färdigt och Erik kunde äntligen flytta in.

– Det var en skön känsla. Jag fick hjälp av Örjan Sandström som sågade timret och hjälpte till att få takstolarna på plats. Stockarna är 11 meter långa och cirka 30-40 centimeter tjocka och som vi rullade på plats. Det var spännande, säger Erik och tittar upp mot de mörklaserade timmerstockarna.

Eriks liv har alltid kretsat kring musik. På 80-talet spelade han med musikgruppen Senadrage. Han har också blivit ett känt ansikte på olika tillställningar då han har spelat både själv och tillsammans med andra.

– Den senaste tiden har jag och dragspelskompanjonen Karl-Erik Svensson spelat på olika ställen. 

För trettio år sedan åkte Erik till Jakobstad i Finland där han gjorde ett besök på den välkända gitarrfabriken Landola som tillverkade akustiska gitarrer.

– Där stannade jag några månader för att praktisera och lära mig hur alla moment i tillverkningen går till.

 Sedan den dagen har Erik egenhändigt byggt sjutton gitarrer och sjutton fioler. Ett arbete som krävt oräkneliga timmar.

– Den första blev en fiol. Det var så roligt så jag fortsatte och sedan har det rullat på, säger Erik och plockar ner en av gitarrerna från väggen där hans olika alster pryder sin plats.

undefined
Erik Holmgren med en av sina egentillverkade gitarrer. I ett tjusigt mönster på framsidan av gitarren har Erik limmat cirka 400 små ekbitar.

Gitarrens baksida och sidorna är av cederträ. Framsidan är gjord av gran. I stället för traditionella plastlister så har Erik prytt framsidan på gitarren med små ekbitar i ett tjusigt mönster. 

– Det blev runt 400 ekbitar, utbrister han med ett leende.

Erik blev extra nöjd med gitarren och då en av landets främsta klassiska gitarrister, Göran Söllscher, befann sig i Piteå så åkte han dit för att få en bedömning av sin gitarr. 

– Jag fick med beröm godkänt, så det var ju kul.

De första gitarrerna som Erik tillverkade har han gett till sina barn Yvonne, Ann-Sofie och Peter. Några har han sålt men de flesta finns kvar. På väggarna i huset hänger även andra hantverk och det mesta är gjort i trä. 

– Jag pysslar med lite av varje. Det har blivit både träkåsor, knivar, käppar och tampar. Här ute vid havet hämtar jag inspiration. Det blir aldrig långtråkigt, säger Erik där han står på sin inglasade altan och blickar ut mot sitt nybyggda dubbelgarage.

För 10 år sedan byggde Erik ett timmerhus i närheten av Byske havsbad. Här hämtar han inspiration till sina hantverk.
För 10 år sedan byggde Erik ett timmerhus i närheten av Byske havsbad. Här hämtar han inspiration till sina hantverk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om