Massor av färgglada och goda bakverk

Chokladpraliner, hallonrutor, lakritskakor och havtornssaft. Det var inte lätt att välja bland allt gott som fanns bakom glasdisken då Ida Eskilsdotter höll öppet sitt lantkafé, Idas skafferi, under allhelgonahelgen.

Det var inte det lättaste att välja bland allt gott som fanns i glasdisken. Till slut valde Lykke-Lou Norsten en färgglad blåbärsmakron.

Det var inte det lättaste att välja bland allt gott som fanns i glasdisken. Till slut valde Lykke-Lou Norsten en färgglad blåbärsmakron.

Foto: Carina Kvist

Nyheter2020-11-06 09:00

Regnet duggade över Gummark och utanför den faluröda sommarböningen brann marschallerna. Enligt en flerårig tradition så har Ida bakat för att hålla sitt kafé öppet just denna helg.

– I år är det ju lite speciellt i och med corona. Jag hade ställt fram bord och stolar utomhus men då det regnar så väljer många att ta med sig fikat hem.

Varje kväll i två veckors tid har Ida bakat, saftat och gjort både praliner och gele. Inför helgen har det blivit cirka trettio olika sorter. Flera av bakverken innehåller havtorn från den egna gården.

– Jag har alltid älskat att baka, säger Ida glatt.

 Hon berättar att hennes syster erbjudit sig att hjälpa till med bakningen men att hon vill göra allting själv.

– Dels för att jag tycker att det är så kul men också för att jag vill ha koll på alla ingredienser om någon skulle vara allergisk. 

undefined
Hilma Bergman hjälpte sin mamma Ida Eskilsdotter då Idas skafferi hölls öppet under allhelgonahelgen.

För åtta år sedan kom Ida på idén att öppna kafé för en dag i sommarböningen på gården, som är pappa Eskils barndomshem. Sedan dess har hon haft öppet en gång per år och någon extra gång på sommaren eller till advent.

– Jag minns doften från pepparkakorna som gräddades i den vedeldade köksspisen och hur julstämningen spred sig i stugan. Det var mysigt med adventskafé men i år räcker det med denna gång, säger Ida bestämt.

In genom dörren kommer Sofia Holmgren och Robin Norsten som har dottern Lykke-Lou med sig. De går fram till glasdisken där massor av olika bakverk och mackor trängs på hyllorna.

– Den där vill jag ha, utbrister Lykke-Lou och pekar på en blåbärsmakron.

Sofia berättar att de är på besök hos gammelmormor och gammelmorfar som bor i byn och tyckte att det passade bra att titta in hos Ida för köpa med sig lite fika.

– Det är så mysigt här och så mycket gott att välja på, säger Sofia med ett leende.

Skymningen faller utanför fönstren och det börjar bli dags att plocka ihop för dagen. Idas pappa Eskil som varit in lite då och då för att hålla igång elden i kakelugnen, kommer nu för att hjälpa till med att plocka in disk.

– Stugan stod länge tom innan den började användas som förråd, berättar Eskil och fortsätter:

– Det är bra att stugan värms upp ibland och det är så kul att den nu kommer till användning. Idas goda bakverk uppskattas och det är så roligt med alla besökare som kommer.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!