Krögare i krismöte om kockbristen

Det råder kockbrist i Skellefteå och nu vädjar flera till kommunen att starta restaurangutbildningen på gymnasiet igen. ”Man måste öppna utbildningen så snart som möjligt”, säger restaurangläraren Jonas Markström.

Det råder akut kockbrist i Skellefteå.

Det råder akut kockbrist i Skellefteå.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Skellefteå2021-11-23 06:15

Norran har tidigare har skrivit flera artiklar om bristen på kökspersonal i Skellefteå, och problemet väntas bli allt större i takt med att fler restauranger etableras. Dessutom ska restaurang- och livsmedelsprogrammet försvinna som skolförlagt program nästa läsår – ett beslut som har fått massiv kritik från flera håll.

På fredagen anordnades ett branschmöte då flera aktörer i restaurangbranschen träffade Joakim Dahlgren (S), ordförande i gymnasienämnden, för att diskutera situationen.

Jonas Markström, förstelärare på restaurangutbildningen, berättar att det var konstruktiv stämning på mötet, men att många ändå känner sig frustrerade.

– Det är helt orimligt att gymnasieprogrammet har tagits bort. Det grundar sig på ett principbeslut av kommunen som är baserat på gamla fakta från när verkligheten såg annorlunda ut, säger han.

Ett argument för att utbildningen togs bort var att det var lågt söktryck och att det därför blev för dyrt för kommunen. Markström menar dock att antalet gymnasieelever väntas öka de närmaste åren och att det därför kan finnas många som skulle vara intresserade av att söka till programmet. 

– Att driva en yrkesutbildning måste få kosta pengar. Kostnaden att inte ha en är alldeles för hög, säger han.

En annan som deltog i det flera timmar långa mötet var Maria Vikström, restaurangchef på Medlefors. 

– Vi behöver en bred utbildning som lär eleverna både hur man jobbar i storkök och med fine dining, säger hon.

Joakim Dahlgren (S) menar att alla aktörer är överens om att kockbristen är en stor utmaning.

Delar du bilden av att beslutet att stänga gymnasieprogrammet är grundat på gamla fakta?

– Nej, söktrycket till programmet har varit lågt och är fortsatt ganska lågt till lärlingsutbildningen. Visst stämmer det att kommunen kommer att få många nya elever framöver, men det är jättesvårt att veta vad ungdomarna vill utbilda sig till. Sedan har ju faktiskt också branschen ett ansvar att saluföra yrket och att göra det attraktivt.

Vad ska till för att ni ska besluta starta gymnasieprogrammet igen?

– Det är egentligen inte en fråga som vi har diskuterat, men vi kommer säkert få ta ställning till det framöver. Vi utesluter inte att vi kan komma att starta programmet igen, men det finns inga beslut i dagsläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!