Kreativa idéer skapar gemenskap

Fantasifulla kyrkråttor knyter ihop gemenskapen i Kågedalens församling. Ett projekt som ska hjälpa utsatta barn i coronapandemin.

Nyheter 5 juli 2020 18:00

Inne i det inglasade växthuset intill Kusmarks kyrka och caféet Pärlan har Ingabritt Johansson, Anette Lindfors, Rut Lindholm och Martina Lindberg samlats för att fika och virka kyrkråttor.

– Kreativt och fantasifullt, säger Martina, diakon i Kågedalens församling.

Hon berättar att idén till de virkade figurerna kom till efter att Skellefteå pastorat bjudit in församlingarna att komma med förslag på olika barnaktiviteter. 

– I dessa tider då coronapandemin hägrar så finns ett behov av att barn får en möjlighet att träffa både andra barn och vuxna. Det finns också barn som kan vara speciellt utsatta och vi vill hjälpa till, säger Martina. 

Ingabritt Johansson, Anette Lindfors och Rut Lindholm har alla handarbetat under många år men att virka kyrkråttor blev något helt nytt och som har lett till en fin gemenskap i gruppen.

– Det känns bra att kunna göra något för barnen och vi har roligt tillsammans. Det är som att gå in i en saga som vi alla är med och skapar och som vi är delaktiga i, säger Anette glatt.

– Jo det var roligt då kyrkråttorna skulle flytta in i kyrkan. Den dagen hade självaste mamma kyrkråtta bara underbyxor på sig. Jag tyckte det var opassande så jag virkade en färgglad kjol och en poncho till henne. Det här är så kul. Vi blir som barn på nytt, skrattar Ingabritt.

undefined
Ingabritt Johansson, Anette Lindfors, Martina Lindberg och Rut Lindholm tycker att det är positivt att delta i projektet som knyter ihop gemenskapen bland både yngre och äldre i Kågedalens församling.

Det berättas att sagan om kyrkråttorna och deras vandring in till kyrkan, startade på kyrkobron. Det var som att de färgglada figurerna fick ett levande liv. De tog sig in i kyrkan och sedan dess har de stannat för att bosätta sig i en liten korg. Så en dag begav sig familjen kyrkråtta ut på äventyr. 

– En barngrupp kom för att hjälpa oss att leta. Under en halvtimme fick barnen bekanta sig med kyrkans olika miljöer där de 26 kyrkråttorna fanns gömda. Till vår och barnens stora glädje så återfanns hela den färgglada familjen, säger Martina med ett leende.

Hon berättar att det ena har lett till det andra och att fler bybor har hört av sig som är intresserade av att delta i projektet. Det finns många idéer om hur dessa fina hantverk ska ge positiva upplevelser för både byns invånare och andra.

– I framtiden planerar vi att sälja en del av hantverken för att samla in pengar till ACT Svenska kyrkans internationella arbete. Till vilket välgörande ändamål som insamlingen ska gå till ska byborna få vara med och bestämma.


 


 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa