Hon är en av fem anställda som hanterar de hundratals egentesterna som lämnas in varje dag på Skellefteå lasarett. De håller till i byggnad 110, mellan akutmottagningen och psykiatrin (se karta).
– I och med att smittan började spridas snabbt både i samhället och på Northvolt de senaste veckorna så har vi märkt av en markant ökning av egentester. Efter nyår fick vi in ett hundratal tester om dagen, nu kan vi ha runt 600.
Utöver de tester som lämnas in av privatpersoner hanteras även egentester från bland annat kommun och region. Vid 16-tiden packas alla tester och skickas sedan med regionens transport till i Stockholm för analys. Inom 48 timmar kommer provsvaret och skulle det vara positivt får man vidare instruktioner av smittskyddet.
Hur duktiga är Skellefteborna på att ta testerna på rätt sätt?
– De flesta gör rätt, men vi ser varje dag tester som är utförda på fel sätt och som vi vet kommer att kasseras. Det är jätteviktigt att man läser instruktionerna och ser till att registrera testet, det går inte att skicka med handskrivna lappar med personuppgifter, säger Carina Lucchesi.
– Ett annat fel vi ser är att vissa låter provtagningspinnen följa med i röret och de testerna kasseras också. Det händer också att testen är packade på fel sätt, man måste komma ihåg att använda båda påsarna.
När ska man ta ett självtest?
– Man ska ta testet ett dygn efter man först upptäckte symptomen. Det kan vara exempelvis snuva, feber, illamående, ont i kroppen, ont i huvudet och bortfall av luft och smak. Många väntar för länge. Har det gått längre tid än en vecka så ska man inte provta sig, för då blir utslaget inte korrekt, säger Carina Lucchesi.
Hur är det med barn – ska de också testa sig?
– När det gäller små barn får man ha en dialog med sjukvården, men lite större barn i åldern 6–12 år ska man provta. Antingen bokar man tid på 1177.se och då får man komma hit och ta provet eller så gör man det själv hemma. Vissa hälsocentraler kan också hjälpa till.
Vad är viktigaste att tänka på när man har gjort ett test?
– Det är viktigt att man betraktar sig som att man vore smittad. Att man stannar hemma och inte vistas ute i samhället för då riskerar man att sprida smittan vidare.