Klimatet: Att trolla med siffror hjälper inte våra barn

Insändaren med rubriken "Sveriges klimatpolitik – enorma summor till ingen nytta" i Norran den 21 oktober är ännu ett inlägg som hävdar att Sverige är så litet att våra utsläpp i jämförelse med hela världens utsläpp är så små.

Utsläppen måste beräknas per capita, menar skribenten.

Utsläppen måste beräknas per capita, menar skribenten.

Foto: Michael Kappeler/AP Photo/TT

Insändare2021-10-26 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skribenten menar att utsläppen saknar betydelse och att pengarna till omställningen därför är bortkastade. Resonerar insändarskribenten på samma sätt om han vet att grannarna inte betalar någon skatt? Säg att det finns sex millioner skattebetalare i Sverige. Då skulle man i så fall kunna försvara dem som smiter undan med skatten att 0,0000333 procent är försumbar och därför kan vi strunta i att de inte betalar skatt.

Jämför vi svenskar i genomsnitt med andra individer i världen ligger vi på topp när det gäller att bidra med växthusgaser, om vi tar med vår konsumtion. Grovt räknat skulle det behövas fyra jordklot om alla skulle leva som vi gör – och att det skulle vara hållbart. Vetenskapen säger att världen har cirka tio år på sig att radikalt minska utsläppen av växthusgaser om inte klimatet ska överstiga två graders ökad temperatur. Vilka åtgärder anser insändarskribenten att Sverige ska göra under den tiden? Eller ska vi bara vänta på vad andra länder gör och i så fall hur länge?

Andra stora länder består ofta av delstater. De skulle kunna välja att räkna på vad varje delstat släpper ut. Blir ändå inte siffrorna försumbara så kan man välja att dela upp delstaterna i ännu mindre områden. Om alla väljer denna metod så skulle det se ut som att det ingenstans släpptes ut mer än små mängder och därmed existerar ingen klimatkris, vilket skulle bevisas. De flesta förstår att detta inte stämmer med verkligheten. 

Att trolla med siffror hjälper inte våra barn och barnbarn.

Eje Marklund, Skellefteå