Läkare: För tidigt att dra slutsatser om Skellefteå

Hur stor är risken att Skellefteå blir ett ”hotspot” för covid-19? Gunilla Persson, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, tycker det är för tidigt för att dra några slutsatser.

Grafen visar utvecklingen av covid-19 i Västerbotten. Just nu finns 254 fall i länet, och 12 har avlidit.

Grafen visar utvecklingen av covid-19 i Västerbotten. Just nu finns 254 fall i länet, och 12 har avlidit.

Foto: Infogram

Nyheter2020-04-23 16:31

”I dagsläget är det Skellefteå kommun som har flest antal smittade i länet”, inledde Region Västerbotten ett pressmeddelande på onsdagen. Gunilla Persson vill poängtera att det är förhållandevis fler fall i Skellefteområdet jämfört med övriga länet och att det rör sig om för få fall för att kunna säga någonting med säkerhet.

Hon tror också att i alla fall en liten del av förklaringen till Skellefteås höga siffror kan bero på att provtagningen har varit högre jämfört med andra delar av Västerbotten.

– Vi håller på att kika på hur mycket Skellefteå har skalat upp provtagningen. Det här tältet vid akuten, som är primärvårdens tält, där tas det prover på de som inte läggs in utan kan gå hem. De har kommit igång och tagit väldigt mycket prover, men vi vet inte säkert utan tittar på det.

Hennes kollega Johan Thunberg, verksamhetschef för intensiven i regionen, har tidigare i veckan sagt i Aktuellt att regionen ”tror att Skellefteå kan bli vår stora hotspot”. 

I går, onsdag, sa han till SVT att ”det är tydligt” att det är högre smittspridning i Skellefteområdet?

– Tydligt? Allt vi har att gå på är sjukhusvårdade fall. Där är det ganska lugnt både på Umeås och Skellefteås sjukhus. Totalt sett har Iva i Skellefteå fem inneliggande, och Umeå sju. Då kan man säga att det är fler på Iva i Umeå. Sen ute på vårdavdelningarna, de som inte behöver iva-vård. Det är så få som ligger inne just nu så det går inte att dra några slutsatser, säger Gunilla Persson.

Man kan väl vårdas I Umeå även om man är boende i Skellefteområdet? Vi vet minst en härifrån som har vårdats på Nus.

– Ja, om det är platsbrist eller är i behov av särskild typ av vård som man bara kan sköta i Umeå.

Om ni ser tecken på att det är stor smittspridning i Skellefteå, kan det inte vara en idé att gå ut med att det nu verkligen gäller att personer i området följer regler och rekommendationer?

– I och för sig, men de gäller alla i länet. Risken, om man säger så, är att det blir lugnare i den här delen av länet. Det blir ju fel.

Umeborna skulle kunna börja slappna av för mycket?

– Ja, eller nån annan del av länet skulle tänka så. Jag tror det kan bli missriktat i ett område. Alla ska följa det här oavsett hur det ser ut med bekräftade fall, säger Gunilla Persson, och tillägger att det finns mycket god kapacitet på länets sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!