Hur enade står vi mot hatet?

I sin ledare i Norran 21/7 skriver Mimmie Björnsdotter Grönkvist om terrordådet på Utøya för tio år sedan och drar slutsatsen att vi nu står enade mot hatet. Det låter bra, men stämmer det?

Skellefteå kommun 29 juli 2021 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ledaren tas inte elefanten i rummet upp: Sverigedemokraterna och de tre borgerliga partier som successivt närmat sig SD för att nu vilja erbjuda ett regeringssamarbete med hjälp av det gamla nazistpartiet. Vissa brukar bli upprörda när det påpekas att SD grundades av rasister och nazister, men så var det. 

Nyligen lovade Jimmie Åkesson att SD kommer ”varken att lämna eller överge våra rötter”. En ohygglig men upplysande tanke eftersom SD:s rötter finns bland gamla nazister, skinnskallar och vit makt-rörelsen. 

När Jimmie Åkesson gick med i SD 1994 var det året efter att två SD:are greps med en skarpladdad handgranat vid Gudrun Schymans förstamajtal, men två år innan SD:s ledamot i Höör höll tal iklädd nazistuniform framför en stor hakkorsflagga. Även om uttrycken ändrats under åren för att göra SD mer rumsrent är innehållet i retoriken i grunden densamma: hatet och skuldbeläggandet av invandrare, muslimer och ”kulturmarxister”. Precis sådant som eldar på personer med våldskapital att gå från tanke till handling. 

För tio år sedan mördades 77 personer, mestadels ungdomar, på Utøya av en sådan person. Det var inte det första och inte det sista högerextrema våldsdådet av personer som kände att de hade stöd från ”folket”, som de uppfattat det i debatter och internetforum. Fundera ett ögonblick på varför SD vill avskaffa lagen om hets mot folkgrupp.

När nu KD, M och senast L beslutat sig för att lite fascism får man stå ut med om man ska kunna få regeringsmakten, har det snabbt svängt i debattklimatet. Ingen kritik mot SD:s alltmer vågade utspel yttras från högerkanten och i stället har KD och M börjat överta SD:s världsbild. I sociala medier får partirepresentanter sprida fördomar och konspirationsteorier. På ledarsidor och i offentliga debatter yttras saker som för bara några år sedan hade fördömts som klart rasistiskt. Men nu ska smårasismen bli det normala. 

Det här kommer inte att minska risken för fler högerextrema vålds- och terrordåd, tvärtom. När toleransen för hat i samhällsdebatten ökar – ökar också risken att fler tar till våld. Det här måste M, KD och L vara medvetna om, men väljer att bortse från det för chansen att i framtiden få makten över Sverige. 

Så hur enade står vi mot hatet egentligen?

Maus Alhem


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Bygglov gavs för 87 nya lägenheter • Släppet sker i november

Insändare: Gatubelysning: Tredje vintern i mörker – nu vill vi ha besked

Information

Vilken bild tycker du ska vinna årets sommarbildstävling?

Nya lägenheter på Moröhöjden: Planering fortsätter trots kritik

Inget gehör för förslag om gratis mensskydd: ”Finns redan i våra skolor”

Visa fler