Hållbar utveckling i en levande landsbygd

I lördags hölls en landsbygdskonferens i Överklinten, Robertsfors, där det diskuterades vilka utmaningar glesbygden står inför att bli fossilfri och vilka positiva effekter det skulle ge.

Författaren Björn Forsberg, Bursiljum, inledde dagen med att resonera om den storskaliga globala mobiliteten ur ett hållbarhetsperspektiv.

Författaren Björn Forsberg, Bursiljum, inledde dagen med att resonera om den storskaliga globala mobiliteten ur ett hållbarhetsperspektiv.

Foto: Carina Kvist

Nyheter2020-09-20 17:00

Dörren till Folkets hus i Överklinten står på glänt. Innanför finns 46 deltagare som har kommit för att träffas och diskutera hur glesbygden ska klara att ställa om till en fossilfri morgondag. På plats finns miljöforskaren och författaren Björn Forsberg som inleder konferensen med att berätta om världens energiförsörjning.

– Transporterna i världen drivs till 96 procent med fossil energi. Vi ska bli fossilfria men det krävs mer än teknik för att klara det, säger han och fortsätter:

– En hel infrastruktur ska byggas och underhållas. Det finns begränsningar och nettoenergin från behållningen av förnybar energi är väldigt låg. Det krävs djupgående förändringar och ekvationen måste gå ihop.

Dagens program övergår till en allmän paneldiskussion och moderatorn Arne Müller tar upp frågor kring hur ska vi uppnå en landsbygd utan bensin och diesel. Hur transportbehoven ska lösas och hur samarbeten mellan olika service- och transportbolag skulle kunna vara en del av lösningen. 

undefined
Arne Müller driver tillsammans med Björn Forsberg den gemensamma podden ”Vägval”.

– Samhället centraliseras mer och mer och det finns ett ökat transportbehov på landsbygden. Genom att planera och samordna transporter finns det resurser att tjäna, säger Arne Müller.

Det diskuterades även hur restriktionerna under coronapandemin har förändrat människors beteende och resvanor som lett till positiva klimateffekter.

– Vi måste hitta nya former för resor och äventyr. Att hemestra som många har gjort i sommar är en öppning för landsbygden. Vi måste göra hållbara prioriteringar, säger Björn Forsberg. 

Under dagen presenterade Nils-Erik Pettersson dagsaktuell fakta om elbilsmodeller, teknik och trender. Länsstyrelsen informerade om hur de arbetar för att främja fossilfria transporter. Även Robertsfors kommunalråd Patrik Nilsson och oppositionsråd Lars Tängdén var på plats för att berätta om hur kommunen arbetar för att försöka skapa ett mera hållbart samhälle.

– Vi jobbar efter en styrmodell och mål för kommunen som baseras på Agenda 2030 om hållbar utveckling. Att samlas för att diskutera dessa viktiga frågor är ett bra sätt att jobba framåt. Jättebra initiativ av Överklintens byaråd, berömmer Patrik Nilsson.

Årets upplaga av landsbygdskonferensen Jämmerdalen 2020 arrangerades av Överklintens byaråd i samverkan med Robertsfors kommun och Hela Sverige ska leva. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!