Guld i skogen — nu har hjortronen anlänt

Det ser ut att bli ett riktigt bra år för hjortron och blåbär men utländska gästarbetare kan drabbas av nya skatteregler nästa år.

Det ser ut att bli gott om hjortron i år.

Det ser ut att bli gott om hjortron i år.

Foto: Arkivbild Roine Sandlén

Nyheter2020-07-23 07:00

Bärsäsongen gör sitt intåg och det kommer positiva rapporter från både bärplockare och bärproducenter om att det finns gott om hjortron och blåbär både i inlandet och vid kusten. Väderförhållandena under våren och värmen i början av sommaren verkar ha bidragit till att det blir ett bra hjortronår. Enligt Ulf Hagner, talesperson för branschorganisationen Svensk Bärnäring, så gäller det i hela landet och även i Finland. Då det gäller mängden blåbär så är prognosen osäkrare.

– För två år sedan torkade blåbärsbuskarna ut av solen och de skogsbränder som härjade. De är känsliga för torka men ser nu ut att ha återhämtat sig. Hur bärtillgången blir för lingonen är för tidigt att säga. Vi hoppas på mycket bär, speciellt i dessa tider då det är tufft för bärindustrin, säger Ulf och fortsätter:

– Det är en tradition sedan många år att vi har thailändska bärplockare här. Det blev ju annorlunda i år då Thailand stoppar resor till Sverige på grund av coronapandemin. Om det blir några bärplockare som kommer hit så blir de betydligt färre än tidigare. 

Ulf berättar att om förslaget, som gäller att tillfälligt utländska arbetare ska betala skatt i Sverige, träder i kraft den 1 januari 2021, så kommer hela bärnäringen att påverkas.

– Om gästarbetarna ska betala 25 procent skatt i Sverige så kommer det att drabba de thailändska bärplockarna hårt. Det blir då olönsamt för dem att arbeta. 

FAKTA 

Sverige uppskattas stå för cirka 25 procent av världsmarknaden för europeiska vildväxande blåbär, lingon och hjortron. Förädlingsvärdet av dessa bär uppskattas till 3-4 miljarder kronor. Svensk bärexport uppgår årligen till mellan 500 miljoner och 1 miljard kronor. 

Varje år kommer runt 5 500 thailändska gästplockare till Sverige. I och med att gästplockarna endast arbetar i Sverige cirka 70 dagar per säsong och är anställda av ett företag som inte har något fast driftställe i Sverige, omfattas de av den så kallade 183-dagarsregeln som gör att de betalar skatt i Thailand istället för Sverige.

Lagförslaget innebär att tillfällig arbetskraft skattebeläggs med 25 procent SINK-skatt. Skatten skulle göra det olönsamt för bärplockarna att komma till Sverige för att arbeta, vilket innebär att den organiserade bärplockning som finns idag med anställda gästarbetare som har kollektivavtal och boende kommer att försvinna. Källa: Svensk Bärnäring

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!