Gör Sverige till Europas främsta gruvnation igen

Sverige kan bidra till omställningen av samhället genom att öka brytningen av viktiga metaller och mineraler.

Ska Sverige återigen bli en av världens främsta gruvnationer måste oförutsägbarheten och regelkrånglet bort, skriver riksdagsledamoten Elisabeth Björnsdotter Rahm (M).

Ska Sverige återigen bli en av världens främsta gruvnationer måste oförutsägbarheten och regelkrånglet bort, skriver riksdagsledamoten Elisabeth Björnsdotter Rahm (M).

Foto: Patrick Trägårdh/TT

Debatt2021-05-06 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har under många år legat i topp i den internationella rankninglistan över gruvnationer.

De senaste åren har man dock rasat på listan. Det beror på det allt mer omfattande regelkrånglet. Det tar för lång tid att få nödvändiga tillstånd. Moderaterna har därför tagit initiativ till att förenkla processen gällande när Natura 2000-prövning av gruvverksamheter ska ske.

Moderaterna vill att Sverige ska bli Europas främsta gruvnation igen. Vi vill ha en stark gruvnäring som skapar arbetstillfällen, tillgodoser behovet av kritiska mineraler, men som samtidigt inte ger avkall på miljön.

Då krävs det åtgärder för att förenkla de krångliga regler som i dag omgärdar gruvnäringen och hämmar dess utveckling.

Sverige kan bidra till omställningen av samhället genom att öka brytningen av viktiga metaller och mineraler. Det skulle gynna såväl svensk ekonomi och arbetstillfällen som klimatet globalt. Sverige har högre hållbarhetskrav än förmodligen något annat land i världen.

Det är dessutom en viktig självförsörjningsfråga där Sverige, EU och likasinnade länder behöver minska beroendet av import från länder med en annan långsiktig agenda än vår egen.

Kobolt är ett bra exempel. Det är en kritisk metall, en avgörande komponent för batterier. Den största utvinningen av kobolt sker i dag i Kongo och i Kina. Två länder med omfattande problem vad gäller mänskliga rättigheter och barnarbete.

Är det moraliskt rimligt att avstå brytning i Sverige och i stället importera material från Kongo eller Kina? Vi moderater tycker inte det.

Regeringen har valt en annan väg i gruvpolitiken. I stället för att främja brytning i Sverige har man under snart åtta år gjort allt i sin makt för att skapa oförutsägbara och långa processer för gruvnäringen. Det imponerar inte.

Hanteringen av Bolidens ansökan om att få bryta koppar i Laver är ett ypperligt exempel. Ärendet hade legat färdigt för regeringsbeslut i flera år när beslutet att säga nej smögs ut kvällen innan julafton förra året.

Den tänkta järnmalmsgruvan i Kallak är ett annat exempel. Näringsminister Ibrahim Baylan (S) fälldes av riksdagens konstitutionsutskott efter att under tre år inte gjort någonting i tillståndsärendet.

Ska Sverige återigen bli en av världens främsta gruvnationer måste oförutsägbarheten och regelkrånglet bort.

Då kan vi i stället fokusera på omställningen. Det skulle vara bättre för miljön, för klimatet och samtidigt gynna Sverige och Norrland.