Förstklassig förvaring under jord

I sommar har Johannes och Gunilla Ståhl jobbat med att restaurera en gammal jordkällare hemma på sin gård i Medle.

Gunilla och Johannes Ståhl bygger och restaurerar den gamla jordkällaren som står mitt på deras gårdsplan i Medle.

Gunilla och Johannes Ståhl bygger och restaurerar den gamla jordkällaren som står mitt på deras gårdsplan i Medle.

Foto: Carina Kvist

Nyheter2020-07-22 19:00

Jordkulan, som den kallas är centralt placerad mitt på gårdsplanen omgiven av boningshuset och en tillhörande timmerladugård. Byggnaderna är rödmålade med vita knutar som ger ett varmt och genuint intryck. 

– Det här är min hemgård, säger Gunilla och berättar att barnen Mathilda och Marcus är den sjätte generationen som är uppvuxna på gården.

– Långt tillbaka i tiden stod ett timmerhus intill ladugården. Då huset revs så användes stengrunden från huset till att göra grundstommen till jordkällaren.

På 1800-talet då det inte alltid fanns el och kylskåp på landsbygden, var jordkällarna livsviktiga. De användes till att förvara, först och främst potatis, men också sylt, saft och andra livsmedel. På vintern skyddade jordlagret de tjocka väggarna mot kyla och på sommaren gav de skydd mot värmen.

– En lämplig temperatur är runt 5 grader och det gäller att hålla en låg luftfuktighet. Att hålla temperaturen är jätteviktigt. Det får inte mögla och vem vill äta frussipärern, säger Johannes och skrattar.

Han berättar att cirka 15 centimeter sand och grus har fyllts upp i botten på jordkällaren. Det har gjutits en platta och några trappsteg ned till jordkulan. Sidoväggar med lekastenar har murats upp. Det blir en sluss, ett förrum och ett inre rum. Det ska läggas torvtak och dessutom blir det tre dörrar. 

undefined
Johannes och Gunilla Ståhl bygger en entré som ska fungera som en sluss till jordkällaren.

 – Jag minns hur mina föräldrar var så noga med att de två dörrarna skulle öppnas och stängas på ett visst sätt för att hålla en bra ventilation. Beroende på årstid så flyttades syltburkar och annat fram och tillbaka. Från det inre rummet och till det yttre och vice versa, förklarar Gunilla och fortsätter:

– Vi har fått många goda råd av äldre personer som har kommit förbi och det är många minnen som berättas om hur man gjorde förr. Vi är så tacksamma för alla värdefulla tips. Det känns viktigt att det vi gör blir bra då den kommer att finnas kvar för många generationer framåt.

Intresset för odling och om hur man levde förr, har Johannes och Gunilla gemensamt.

– Jag har en passion för potatis och odlar gärna flera olika potatissorter. Jag vill ha en sort som kan skördas tidigt. En som kommer i slutet på augusti och en som går bra att förvara. Till hösten ska jordkällaren vara klar, säger Gunilla med ett leende.

– Då ska vi fylla den med vår egen potatis, våra trädgårdsgrönsaker och några flaskor med riktigt gott vin.

Snart är vindskivorna på plats.
Snart är vindskivorna på plats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!