Northvolt bygger sin batterifabrik i Skellefteå för 30 miljarder kronor. Nu kommer nästa jättesatsning i Norrbottens närområde. Förra veckan gav skogsbolaget Metsä Group klartecken till byggandet av en ny massafabrik i Kemi. Investeringen är på 1,6 miljarder euro (motsvarande 16 miljarder kronor) och beskrivs som den största i finsk skogsindustris historia.
– Ser man till byggtiden är det nästan ett större projekt än Northvolt, säger Sven Tornberg (C), kommunalråd i Haparanda.
Fabriken beräknas ta två och ett halvt år att uppföra och ska vara klar i slutet av 2023. Bolaget räknar med att 10 000 årsarbeten behövs under byggskedet, fördelat på 15 000 personer.
Sven Tornberg räknar med positiva effekter på sysselsättningen i Haparanda.
– Vi har känt till att det har varit på gång och det är jättepositivt att det blir av. Det är bara tre och en halv mil härifrån, så det är klart att det kommer att spilla över på Haparanda och Torneå, kanske även på Kalix och övriga Norrbotten.
Den nya fabriken ska sluka 7,6 miljoner kubikmeter massaved årligen. Det är en ökning med 4,5 miljoner jämfört med bolagets befintliga massafabrik i Kemi, som ska rivas 2024.
Personalstyrkan kommer att vara 250 personer, men sett till hela produktionskedjan beräknas satsningen leda till sysselsättning för 2 500 personer, varav 1 500 är helt nya jobb. Inte minst kommer produktionsökningen att kräva arbetskraft i form av skogsmaskinsförare och timmerbilsförare.
– Vi har ju en befolkningsstruktur med många finsktalande och många finska medborgare. För dem är det ju inte någon större sak att åka några mil och jobba i Kemi, säger Sven Tornberg.
Samtidigt investerar finska staten i infrastruktur i regionen. 156 miljoner euro har reserverats till förbättring av vägarna kring fabriksområdet i Kemi. Farleden till hamnen i Ajos ska även fördjupas.
Den nya fabriken får en kapacitet på 1,5 miljoner ton pappersmassa per år och beräknas öka den finska exporten med en halv miljard euro per år.
Både barrved och lövved ska användas. Virket i norra Finland räcker inte till så därför utökas upptagningsområdet söderut. Metsä räknar också med ökad import, bland annat med en miljon kubikmeter svensk massaved per år.
Utöver en rad biprodukter ska fabriken producera 2,0 terawattimmar el. Självförsörjningen är 250 procent och överskottet säljs vidare på elmarknaden.