De tränar med skjutvapen mitt i bostadsområdet

Eriksbergs bostadsområde har snabbt växt upp och inte mer än 20 meter från närmaste bostadshus håller bågskytteklubben fortfarande till. Är det lämpligt att träna på skjutvapen, som pilbåge faktiskt är, i denna miljö?

Skellefteå 6 maj 2021 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klubben skriver dessutom på sin hemsida att man kan boka privat och göra gruppbokningar. Så vem som helst kan skjuta där oavsett om de kan eller är lämpliga, 20 meter från lekande barn. 

Jag anser att klubben bör flytta till en säkrare plats så kommunen kan använda marken till något lämpligare, som en lekplats eller förskola – vilket man inte ens har planerat för i det nya bostadsområdet. Det måste vara en bättre lösning för förskoleplacering än nuvarande förslag, på Norrhammarskolans grusplan. Bättre för alla barnen på Eriksberg, Vitberget och Norrböle som då får behålla sin pulkabacke, brännbollsplan, fotbollsplan med mera – områdets knutpunkt.

Helena Berggren, Skellefteå

Svar direkt

Vår verksamhet på Vitbergsbanan utförs på ett säkert sätt. Alla medlemmar har genomgått obligatorisk säkerhetsutbildning och våra nybörjarutbildningar fokuserar väldigt mycket på säkerhet. Våra bågskyttar är mycket uppmärksamma på om någon börjar uppträda osäkert. De önskar, av rätt enkla orsaker, att det ska vara säkert att vistas på Vitbergsbanan. När det började byggas bostäder i närheten av banan tog klubben initiativ till att låta anlägga en cirka fem meter hög skyddsvall för att tillgodose säkerheten. 

De gruppskjutningar som företag och enskilda kan boka, leds alltid av rutinerade medlemmar från klubben. Gruppskjutningar är en variant av nybörjarträningens första dag då säkerhet är en mycket viktig del. Nybörjare och "gruppskyttar" övervakas av en ansvarig skjutledare och de använder klubbens klenare nybörjarbågar. Vem som helst får inte använda vår anläggning utan den är endast för medlemmar.

När Vitbergets bågskyttebana anlades var den placerad långt ute i skogen och Norrböle var närmaste bebyggelse. I dag är läget annorlunda och skulle kommunen hänvisa till annan plats så är vi öppna för förslag. Om någon undrar hur en nybörjarutbildning går till så är ni välkomna att besöka oss.

Urban Karlberg, ordförande Skellefteå Bågskytteklubb


Ämnen du kan följa