En spännande mordvandring med ett hisnande slut

Spänningen låg i luften då författaren Margita Tjärnström berättade om sina första deckare som utspelar sig i idylliska Burträsk.

Drygt 20 personer kom till Burträsk för att följa med i Margita Tjärnströms litterära fotspår och till platser där scener i hennes deckare utspelar sig.

Drygt 20 personer kom till Burträsk för att följa med i Margita Tjärnströms litterära fotspår och till platser där scener i hennes deckare utspelar sig.

Foto: Carina Kvist

Nyheter2020-07-07 08:00

En dimmig försommarnatt hittas en yngling död vid den gamla avrättningsplatsen i Bursiljum. Han saknar huvud. Så lyder prologen i Margitas första utgivna deckare ”Den som tappar huvudet” och det är en kuslig historia som utspelar sig på olika platser i och omkring Burträsk.

– Det första vi ska göra är att gå över hängbron till Holmen, säger Margita till de 20-talet deltagarna som samlats i hembygdsområdet för att delta i helgens mordvandring. 

I spåren av huvudkaraktären och den traumatiserade krigsreportern Crissa Wallin, ska vandringen fortsätta till olika platser och till händelser som omnämnts i boken. Nästa stopp där en av scenerna i boken utspelade sig var framför de gamla timmerladorna som står på hembygdsområdet. Då Margita på ett målande sätt berättade om vad som hände vid avrättningsplatsen i Bursiljum, så kom några oinbjudna gäster hånskrattandes från skyn. Fiskmåsarna seglade runt och då vandringen skulle fortsätta mot kyrkan så fortsatte de sin flygfärd, för att landa på kyrkogården.

– Här på kyrkogården ligger Crissas mormor och morfar, Emma och Ansgar Marklund begravda, berättar Margita innan hon fortsätter att berätta historien som ska utspela sig vid Nävarnas hus, Saluhallen och utanför Coop, för att avslutas vid det gamla kommunhuset Navet.

– Det här är en kuslig historia. Jag vet inte om jag skulle våga läsa boken, säger Håkan Persson och fortsätter med ett leende.

– Jag var väldigt mörkrädd då jag var liten men det har blivit bättre sedan jag blev pensionär.

Jenny Haraldsson från Vallen höll med om att det var en spännande vandring.

– Jag är ju uppvuxen i trakterna så jag känner igen omgivningen. Margita är duktig på att berätta och hon beskriver karaktärerna på ett målande sätt. Jag har inte läst boken men det kommer jag att göra. Det är en lockande mordhistoria.

undefined
Margita Tjärnström gav ut sin första deckare ”Den som tappar huvudet”, 2018. I helgen hölls en mordvandring i Burträsk där scener ur boken utspelar sig.

Margita berättar att hon började skriva på historien för flera år sedan. Efter att ha fått fler än 500 förbeställningar på sin första deckare så gav hon ut boken 2018. 

– Burträsk verkar verkligen ha en speciell dragningskraft, säger Margita med ett leende.

Dryga timmen har passerat och kanske var det tur att solen sken denna rysliga eftermiddag då vandringen slutade där den började. I hembygdsområdet.

– Så kul att så många kom, säger Margita glatt och tillägger. 

– Det är roligt att sätta Burträsk på deckarkartan.

På Holmen inledde Margita berättelsen om han som tappade huvudet.
På Holmen inledde Margita berättelsen om han som tappade huvudet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!