– Barnen är så nöjda här. De älskar snön och de tycker om skolan så mycket. Skellefteå känns som en säker plats. Det är en plats där det känns som att alla känner alla.
Det var svårt att hitta ett jobb men till slut hamnade hon på en firma som handlar med trävaror. Där har hon bland annat kontakt med kunder i Mellanöstern så hon har möjlighet att utnyttja sina språkkunskaper. Hon har även fått god kontakt med sina svenska kollegor.
– Nicklas deltog i ramadan tillsammans med mig men han sa att jag fuskade, säger Enas med ett skratt.
Att genomföra ramadan kan bli ett problem på sommaren i norra Sverige då man endast får äta efter solnedgången.
– Det var riktigt svårt när ramadan föll i juli. Jag klarade det i tjugo dagar men sen gick det inte längre. Om man blir sjuk kan man få göra det en annan gång i stället.
Även fast majoriteten av de människor hon träffar är hjälpsamma och snälla mot henne så har hon även stött på fientlighet.
– Ibland är det människor som inte gillar utlänningar. Till exempel de som ignorerar och inte hjälper mig i affären. Det blev värre efter invasionen av Ukraina. Vissa sa att nu kommer det flyktingar som ser ut som oss och du borde åka hem. Det här förekommer dock överallt och jag tror att det är värre i södra Sverige.
Enas är med i en grupp som träffas i kyrkan i Boliden och organiserar olika träffar och evenemang. När det tidigare i år var upprörda känslor bland migrantgrupper kring att socialen ibland fråntar barn från sina föräldrar så arrangerade gruppen ett möte.
– Socialtjänsten kom och pratade med oss och förklarade allting på ett mycket bra sätt och jag tror att det är väldigt viktigt. Vi respekterar lagen men vi måste veta vad lagen säger för att kunna följa den, säger Enas.
Hon måste ofta rätta missuppfattningar hos folk i hemlandet om hur det fungerar i Sverige.
– Jag får förklara för dem att vad de hört inte stämmer. Om du har ett problem och inte vet hur du ska hantera ditt barn så kan du få hjälp.
Enas råder andra nyanlända att försöka komma in i samhället genom att delta i svenska traditioner och vara öppna för allt.
– Jag råder alltid kvinnor att, om de har möjlighet, gå ut och jobba. Lär dig språket och skaffa ett jobb.
Den aktuella diskussionen om koranbränningar är också något Enas har tänkt mycket på. Hon förstår argumentet om yttrandefrihet men tycker att det kan göras på ett mer diplomatiskt sätt.
– Jag förstår att människor vill använda sina rättigheter men man kanske inte måste provocera. När koranen brändes i Skellefteå förra året så sa jag till folk att inte ta det personligt och att inte ge honom en publik. Vi vill bara leva i fred och vill inte ha den här sortens hat där vi bor.
Något av det första Enas Elgarf lärde sig på svenska var den berömda frasen om att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder. När hon begav sig ut i Skellefteås klädaffärer möttes hon dock av ett hav av svart tyg och jordnära kulörer. Eftersom det var svårt att hitta kläder började Enas handla kläder på nätet i stället. Ett problem bestod i att hitta hijaber.
– Jag försökte använda de sjalar man kan köpa i butikerna här men de är i fel tyg och storlek, säger Enas.
För Enas är det viktigt att färgmatcha allting hon har på sig. Kläder, skor, väska och hijab. Hon började bära hijab när hon var 22 och säger att det var hennes val.
– Jag tyckte dock det var svårt i början. Jag kände mig inte fin och kunde inte matcha färgerna men nu känner jag att vi som kvinnor kan vara fina i hijab, vi kan vara färgglada. Det behöver inte bara vara svart. En hijab är inte något att vara rädd för eller skämmas för och att vara färgglad förmedlar det budskapet ordlöst.
Enas säger också att hon inte hindras från att göra något som hon vill göra som att cykla och när hon simmar så använder hon en burkini. Hon har en hel filosofi kring att klä sig i färg och hon har hittat en kulör som hon påstår passar alla.
– Kungsblå passar alla, det känner jag verkligen. Vi har alla olika hudfärger och olika former, men vi passar alla i kungsblått. Beige passar ljushyade sämre. Vi fick prova olika stilar och färger. Jag var på dåligt humör tidigare idag, men bestämde mig för just denna outfit , satte på mascara och tittade i spegeln och sa – ”nu kör vi”, säger hon och knäpper med fingrarna.